Na današnji dan osnovan Rim

21/04/2023 10:21

Na današnji dan osnovan Rim

Na današnji dan, 21. aprila 753. godine pre nove ere, prema istoričaru Marku Terenciju Varonu, Romul je osnovao Rim.

Prema rimskoj mitologiji, braća Romul i Rem, sinovi boga Marsa i vestalinke (sveštenice Veste) Reje Silvije, odmah nakon rođenja bačeni su u reku Tibar, iz koje ih je spasila vučica Martia – Marsova vučica – koja ih je podojila svojim mlekom.

U divljini pronašao ih je pastir Faustul koji je dečake, zajedno sa svojom ženom Aka Larencijom – sa kojom nije mogao da ima dece, odgajao i vaspitao. Kada su odrasli – saznalo se da su oni plemićkog porekla. Njihova majka bila je ćerka kralja, kog je rođeni brat zbacio sa trona, zbog čega je naredio da potomstvo njegovog brata bude ubijeno.

Zajedno sa svojim dedom, Romul i Rem su ubili kralja i svog dedu – Numitora postavili za kralja grada Alba Longe.

Vremenom su Romul i Rem poželeli da osnuju svoj grad – i to na mestu na kom su ostavljeni i na kom su odgajani – u blizini reke Tibar. Bilo je potrebno odrediti osnivača grada, a pošto su bili blizanci – rođeni u isto vreme – to je bilo teško odlučiti.

Dogovor je bio da osnivač grada bude onaj koji vidi više ptica – čime bi odluka zapravo bila prepuštena bogovima.

Tako se Romul popeo na brežuljak Palatin, a Rem na Aventin. Bogovi su odlučili da će Romul videti 12, a Rem šest ptica, pa je tako Romul imao čast da bude osnivač novog grada.

Prvo što je uradio bilo je da plugom zaore brazdu oko brežuljka Palatina i izbačenom zemljom obleži mesto na kom će biti izgrađeni zidovi budućeg grada. Kada je Rem ovo video, bio je zavidan i ljubomoran na svog brata, da je preskočio “zid”.

Romul je tada osetio poniženje što je bilo ko, pa i rođeni brat nepozvan ušao u još nesagrađen grad, zbog čega je potegao oružje sa ciljem da ubije Rema. Tada mu je rekao: “Neka svako ovako prođe ko pređe moje zidove”.

Tako je Romul nastavio da zida svoj grad, koji je bio završen 21. aprila 753. godine pre nove ere. Dao mu je ime Roma – Rim, a postao je i prvi kralj ovog grada.

21/04/2023 10:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments