Vodite dnevnik i lakše ćete se suočiti sa stresom!

19/09/2017 14:37

Vodite dnevnik i lakše ćete se suočiti sa stresom!

Dok su prethodne studije sugerisale da zapisivanje osećanja pomaže osobi da bolje procesuira prošle traume i stres, naučnici u novom istraživanju tvrde da ova tehnika pomaže i za stresne situacije u budućnosti.

Ukoliko vam briga o tome kako ćete uraditi neki zadatak stvara anskioznost, jednostavno svoja osećanja zapišite na parče papira. Ova tehnika pomoći će vam da budete efikasniji, tvrde naučnici sa Mičigen Univerziteta.

“Briga utiče na kognitivne resurse. Ljudi koji brinu, uglavnom rade više stvari u isto vreme i pokušavaju da urade zadatak, a u isto vreme bore se sa anksioznošću. Naše istraživanje pokazalo je da ukoliko te brige zapišete na papir, i tako ih ‘izbacite’ iz glave, mozak je pripremljen da uradi posao i tako, postajete efikasniji”, navodi se u istraživanju.

U eksperimentu, učestvovali su studenti koji su imali hroničnu anskioznost. Polovina njih, pre rađenja zadatih poslova, zapisivala je šta je u tom trenutku osećala, dok se druga polovina nije nikako spremala na zadatke. Grupa koja je vodila “emotivni dnevnik” brže je rešavala zadatke, a u isto vreme, mozak je bio pod manjim naporom.

“Ovakvo zapisivanje pomaže mozgu da lakše funskioniše pred određen zadatak, jer ova tehnika uklanja brige iz podsvesti pa tako osoba ‘hladnije glave’ ulazi u stresnu situaciju, kao što je posao ili rešavanje zadataka”, zaključeno je u studiji.

19/09/2017 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments