Kako je utvrđen tačan datum impresionizma?

14/08/2018 13:48

Kako je utvrđen tačan datum impresionizma?

Tačan datum nastanka impresionizma poznat je zahvaljujući astrofizičaru, Donaldu Olsonu.

Naime, on je utvrdio tačan datum nastanka dela “Impresija, rađanje sunca”!

Naukom do rešenja misterija iz sveta umetnosti

Klod Mone je počeo da slika ono što je ugledao kroz prozor svoje hotelske sobe i stvorio umnetničko delo “Impresija,rađanje sunca” . To se odigralo davne 1872. godine, 13. novembra u 7 sati i 35 minuta u jednom lučkom gradu Avru, u Francuskoj.

Tog datuma se rodio i novi umetnički pokret – impresionizam. Međutim, tako je nazvan tek kasnije, nakon što je jedan kritičar upotrebio “impresionizam” kako bi na satiričan način opisao ono što vidi na Moenovoj slici, koja je bila izložena, po prvi put 1874. godine.

Zahvaljujući Donaldu Olsonu, astrofizičaru sa Državanog univerziteta u Teksasu, otkriven je tačan datum nastanka impresionizma.

Naime, on koristi astronomiju kako bi rešio umetničke i književne misterije.

Olsen je istraživao mape i fotografije kako bi identifikao hotel ali i sobu u kojoj je Mone odseo, kada je naslikao pomenutu sliku. Koristio je vreme izlaska sunca i meseca kako bi utvrdio vreme plime, godišnje doba i doba dana, a nakon što je sve to uzeo u obzir uključio je i digitalizovana zapažanja o vremenskim prilikama iz 19.veka.

Ključan putokaz bili su stubovi dima na slici koji su ukazala na to da vetar duva s istoka na zapad. Uz broj 72 pokraj Moneovog potpisa, slučaj je rešen. Određena je precizna vremenska oznaka ovog umetničkog dela.

14/08/2018 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments