Otkriva se tajna misterioznih kratera u Sibiru

12/11/2014 14:55

Otkriva se tajna misterioznih kratera u Sibiru

Sjajne nove fotografije pojavile su se na internetu, a na njima se nalazi misteriozni krater u Sibiru.

Fotografije su objavili naučnici koji putem satelita traže slične kratere ne bi li otkrili njihovo poreklo. Po prvi put, naučnici iz Sibira su se uz pomoć opreme za penjanje spustili u krater do zaleđenog jezera duboko u rupi i tu su obavili testove.

Kada je ovaj krater otkriven ranije ove godine na poluostrvu Jamal u Rusiji, mnoge teorije su se pojavile u javnosti, uključujući i razne prevare, vanzemaljce, udare meteora ili čak štetu od zalutalog projektila ruske vojske.

Svaka od ovih teorija je odbačena, a objašnjenje koje je najbolje prihvaćeno je da su pukotine ispod zemlje u kombinaciji sa gasovima izazvale ogromnu eksploziju koja je napravila ovaj krater.

Naučnici se spuštaju u krater. Foto: Daily mail

Naučnici se spuštaju u krater. Foto: Daily mail

Naučnici kažu da je ovaj fenomen sličan erupcijama koje se dešavaju pod vodom u Atlantskom okeanu, tačnije u Bermudskom trouglu.

Ruski mediji su danas objavili kako će se ispitati satelitski snimci severa Rusije kako bi se pronašlo još kratera, a već je pronađeno tri ovakva kratera.

Trenutno je zemlja smrznuta, tako da su naučnici mogli da uđu u krater, dok to letos nije bilo moguće. Oni su sada mogli da uzmu sve uzorke koji su im potrebni, kao i dimenzije kratera. Sada treba da prođe vremena da bi se došlo do zaključaka.

Ostrvo Jamal, inače seizmički mirno, sada ovim kraterima dokazuje da ima aktivan tektonski život. Naziv Jamal znači “kraj sveta”, a krater se nalazi 27km od Bovanenkovo gasnog polja, na krajnjem severu Sibira.

12/11/2014 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments