Čudesno ljudsko telo

17/02/2016 15:49

Čudesno ljudsko telo

Određene činjenice o ljudskom telu su u potpunosti uobičajene da se o njima ne priča, ali su zapravo veoma zanimljive.

Među njima se nalaze činjenice koje deluju zaista neverovatno, a ovo su samo neke od najzanimljivijih:

Tek rođene bebe imaju više kosti od odrasle osobe

Dete na rođenju ima 300 kostiju, dok se vremenom određene kosti spajaju i formiraju veće i jače kosti. Upravo je to slučaj sa kostima glave, odnosno lobanje.

Tokom rasta i razvoja u telu čoveka dolazi do srastanja kostiju, pa tako odrasle osobe, u zrelijem dobu imaju 206 kostiju.

Svakodnevno umre više stotina hiljada ćelija

U telu čoveka svakog dana umre oko 300.000 ćelija, što deluje kao veliki broj. Međutim, to je manje od 0,0001 odsto ukupne količine ćelija koje se svakodnevno nadoknađuju u ljudskom telu.

Delovi tela bez kojih čovek može da živi

Čovek bi mogao da živi čak i bez slezine, želuca, jednog bubrega, jednog plućnog krila, tri četvrtine jetre, 80 odsto creva.

Iako su ovi organi od vitalnog značaja za život čoveka, ipak ljudsko telo može da funkcioniše bez određenog dela ovih organa.

Kosu je nemoguće uništiti

Iako deluje kao da je kosa veoma krhka, zbog toga što su njene vlasi takne, nju je zapravo nemoguće uništiti – sem ukoliko je zapalite.

Kosa trpi mnoge kiseline i korozivne hemikalije, a ništa joj ne mogu ni promena klime i voda, kao ni hladnoća i toplota – do gorenja.

Čovek jedno ne može bez sna

Čovek može da preživi bez hrane, dok na primer bez sna nikako ne može. Kada bi čovek bio samo vodu, mogao bi tako da živi i do dva meseca – bez zalogaja neke hrane.

Međutim, ukoliko čovek ne spava ubrzo dolazi do vidljivih posledica po zdravlje. Iako je rekord u nespavanju 264 sata, kod većine ljudi zbog nedostatka sna dolazi do promene ličnosti.

17/02/2016 15:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments