Evo šta ne treba da čuvate u frižideru!

17/03/2020 16:03

Evo šta ne treba da čuvate u frižideru!

Nova studija je pokazala da retko ko od nas zapravo čita šta piše na deklaraciji kada se radi o načinu čuvanja hrane.

Kampanja The Love Food Hate Waste koja je vodila kampanju čuvanja hrane, na svom sajtu ima prilično iscrpnu listu hrane koja vam daje savete kako da čuvate svaku namirnicu. 

Jaja je najbolje čuvati u frižideru. Banane i sirov ananas treba da držite u sobi, u posudi za voće, dok većini ostalog voća i povrća možete produžiti  svežinu ako ih povremeno ostavite u frižideru. Preporučuje se da, pre nego što krenete da kuvate, namirnice izvadite iz frižidera kako bi dobile sobnu temperaturu, jer time će imati bolji ukus. 

Krompir i crni luk čuvajte na svežem i mračnom mestu, najbolje bi bilo u korpi za voće koja je prekrivena tkaninom. Jedino se mladi luk čuva u frižideru.

 U kredencu, što dalje od sunca, čuvajte namirnice kao što su soja sos, kečap, braon sos, senf, maslinovo ulje i kisele krastavčiće. Ovo se preporučuje čak i kada na deklaraciji piše da bi ih trebalo čuvati u frižideru posle otvaranja.

Hleb se nikako ne čuva u frižideru, jer će se brže ubajatiti. Jedino mesto za odlaganje je kutija za hleb. Što se tiče jabuka ne preporučuje se da ih čuvate u činiji sa ostalim voćem. Iznenadićete se koliko dugo mogu ostati sveže ako si držite u frižideru!

Na kraju, pesto sos, majonez, avokado, puter će trajati duže u frižideru nego što bi recimo trajali na polici. Ali kada se radi o medu, hlebu, testeninama, pšenici, koštunjavom voću, kolačima, bejglima – njima više odgovara mračno mesto na kredencu.

Čuvanjem na pravi način hrana će vam trajati duže, a uštedećete i novac.

17/03/2020 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments