Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

27/02/2015 12:34

Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Otkrivena je crna rupa koja je 12 milijardi puta veća od Sunca, a koja je nastala 900 miliona godina nakon Velikog praska.

Ogromna crna rupa udaljena je 12,8 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u centru kvazara pod nazivom “SDS S J0100+2802” koji je novo otkriče naučnika. Energija koju emituje ovaj kvazar je milion milijardi puta veća od one koju emituje Sunce.

Astronomi ne mogu da objasne kako je nastala tako velika crna rupa i to tako rano u istoriji kosmosa – odmah nakon što su nastale prve zvezde i galaksija.

Fajan Bian sa Australijskog nacionalnog univerzieta, koji je član međunarodnog tima naučnika, rekao je da je teško objasniti brz nastanak ove ogromne crne rupe, jer već postojeće teorije ne mogu da daju odgovor na to pitanje.

“Ova crna rupa u centru kvazara dobila je ogromnu masu u kratkom periodu”, rekao je Bian.

Profesor Pekinđkog univerziteta Sju-Bing Vu, koji je predvodio istraživanje kojim se došlo do saznanja da postoji crna rupa koja je 12 milijardi puta veća od Sunca, kaže da je kvazar koji su otkrili jedinstven.

“Bilo smo veoma uzbuđeni kada smo našli da tako svetleći i masivni kvazar, koji je nastao samo 900 miliona godina posle Velikog praska. Baš kao kod najsvetlijeg svetionika u udaljenom univerzumu, njegova sjajna svetlost će nam pomoći da bolje ispitamo rani univerzum”, rekao je Sju-Bing Vu.

Izvor: RTV

27/02/2015 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments