Grandiozni Dolomiti – Italija

02/02/2021 10:52

Grandiozni Dolomiti – Italija

Ovi svetli i prkosno visoki delovi Alpa sa posebnim reljefom i kamenom ranije su primećeni kao nešto svetlije planine, nazivane i belim planinama, zubima Alpa. Neverovatne su lepote i svakako su jedna od većih atrakcija Evrope, a naročito će vam biti atraktivni ako ste sportista ili avanturista.

Dolomiti ili Dolomitski Alpi su planinski venac u Istočnim Alpima u Italiji. Nalaze se većim delom u provinciji Beluno, a ostalim, manjim delom, u provincijama južni Tirol i Trento (Trentino), sve je deo severoistočne Italije. Protežu se od reke Adiđe na zapadu do Pjave na istoku.

Ime „Dolomiti“ dolazi od poznatog francuskog minerologa Deodata Grateta de Dolomieua, koji je prvi opisao kamen, dolomit. Kako stena dolomit pripada tipu karbonatnih stena, kao i krečnjak, ona je odgovorna za specifične oblike reljefa i prirodnu lepotu ovih planina. Pre opisa ovih stena, Dolomiti su se zvali „Blede planine“. Dolomiti su poznati po skijanju, planinarenju, alpinizmu, penjanju i paraglajdingu.

Na Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3 000 metara nadmorske visine i oni pokrivaju površinu od oko 141 903 hektara (najviši vrh je Marmolada na 3 444 metara nadmorske visine). Tu se nalaze neki od najlepših i najbajkovitijih alpskih krajolika sa vertiklnim stenama, strmim liticama i velikom gustinom uskih, dubokih i dugih dolina. Jedan nacionalni (Paco Nazionale Dolomiti Bellunesi) i više regionalnih parkova nalaze se na Dolomitima. 

Na ovim prostorima živi i jedna grupa retoromanskog naroda- Ladini, pa ova alpska regija nosi i naziv Ladinia.

Za vreme I svetskog rata, linija između italijanske i austro-ugarske vojske prolazila je kroz Dolomite. Mnogo ljudi danas posećuje Dolomite kako bi prošli Via Feratama, zaštićenim putevima napravljenim za vreme I svetskog rata. Nekoliko vrlo dugačkih staza vodi Dolomitima, zavnih „Alte vie“. Za prelazak takvih dugačkih staza, numerisanih od 1 do 8, potrrbno je barem nedelju dana hoda, zbog čega se na njima nalazi i mnoštvo planinskih odmarališta. 

U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a.

02/02/2021 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments