Rešena misterija velike crvene pege na Jupiteru

12/11/2014 17:21

Rešena misterija velike crvene pege na Jupiteru

Velika crvena pega svoju boju dobija zbog efekta sunčeve svetlosti, a ne zbog hemikalija ispod oblaka na Jupiteru, pokazalo je novo istraživanje NASA-e.

Novi podaci koje je NASA stekla pokazali su da je crvenkasto-roza boja pege verovatno rezultat prelamanja svetlosti kroz proste hemikalije u višim delovima atmosfere.

Rezultati su kontradiktorni drugoj vodećoj teoriji porekla ove pege – da boju dobija od crvenkastih hemikalija koje se nalaze ispod oblaka.

U laboratoriji su istraživači zračili gasove amonijaka i acetilena UV svetlošću kako bi simulirali efekat sunčeve svetlosti na ove gasove u ekstremnim visinama velike crvene pege.

Rezultat eksperimenta bio je crvenkasti materijal koji je tim uporedio sa pegom i koji je potpuno odgovarao materijalima u gornjim slojevima pege.

Prema ovom modelu Velika crvena pega je zapravo neutralnih belih ili sivih boja, ispod gornjeg sloja crvenog materijala, rekao je Kevin Bejns, vođa tima.

Velika crvena pega je pojava u Jupiterovoj atmosferi široka poput dve Zemlje. Jupiter sadrži tri sloja oblaka, koji se nalaze na različitim visinama u atmosferi. Naučnici smatraju da je to zapravo odgovor na pitanje zašto je samo na tom mestu atmosfera crvena i obrazuje “pegu”.

Tim smatra da ta visina utiče na jačinu crvene boje, jer su na većoj visini čestice amonijaka izloženije sunčevoj UV svetlosti.

12/11/2014 17:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments