Student medicine hirurški ugradio Bluetooth uređaj u uho da bi prošao ispit

24/02/2022 11:40

Student medicine hirurški ugradio Bluetooth uređaj u uho da bi prošao ispit

Bio je to njegov poslednji pokušaj da položi ispit nakon što je više puta padao, još od prijema na koledž pre 11 godina.

Student medicine u Indiji bio je pod lupom nakon što je navodno uhvaćen kako vara uz pomoć mikro Bluetooth uređaja, za koji se smatra da mu je hirurški implantiran u uho, rekao je zvaničnik koledža.

Bio je to poslednji pokušaj dotičnog studenta da položi ispit nakon što je više put bivao obaran.

Ovaj student privatnog medicinskog koledža pojavio se na ispitu u Memorijalnom medicinskom koledžu Mahatma Gandi, kada je primećen s mobilnim telefonom u unutrašnjem džepu pantalona, koji je bio povezan s Bluetooth uređajem, rekao je dr Sandžaj Dikit, dekan Medicinskog fakulteta.

Međutim, Bluetooth uređaj nije bio pronađen tokom pretresa studenta, čije ime koledž nije otkrio.

„Polagao je ispit iz opšte medicine u ponedeljak s još 13 drugih kandidata, kada je univerzitetski tim Univerziteta Devi Ahilja Baj došao na iznenadnu proveru i zatekao jednog studenta s mobilnim telefonom, a drugog s nekom vrstom Bluetooth uređajem“, rekao je dr Diksit.

„Uređaji su oduzeti i oduzeti su im ispitni listovi. Dobili su nove liste testova“, rekao je on.

Nakon ispitivanja od strane zvaničnika koledža, jedan od studenata je navodno rekao da je imao mikro Bluetooth uređaj u boji kože, koji mu je fiksirao ORL hirurg u uho, izvestio je Hindustan Times.

Još jedan student je uhvaćen s malim SIM uređajem i mikro Bluetooth uređajem, ali je rekao vlastima na fakultetu da nije hirurški umetnut i da se može ukloniti iglom.

Dr Diksit je rekao da su studenti smišljeno sakrili ove uređaje, jer je od njih prethodno zatraženo da predaju sve elektronske predmete nadzornicima.

Počela je interna istraga od strane fakultetske ispitne komisije a uređaji su poslati na ispitivanje.

Nakon završetka istrage biće utvrđeno da li slučaj zaslužuje policijsku tužbu zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava na ispitu, rekla je za novine zamenica glavnog pisara, Račna Takur, koja je bila u timu.

Renu Džain, šef tima za nadzor koji je uhvatio dvojicu studenata, izjavio je: „Mislimo da su ovi mikrofoni hirurški ugrađeni u uši oba studenta. Pripremljeni su slučajevi protiv obojice.“

Studenti uhvaćeni u masovnom varanju ili upotrebi nedozvoljenih sredstava, ne predstavljaju redak slučaj u Indiji gde je konkurencija žestoka, jer je broj kandidata veći od broja slobodnih mesta za posao i mesta za kurseve na fakultetima.

Država Madja Pradeš bila je zahvaćena ogromnim skandalom, nazvanim „Vjapamska prevara“, kada je Vrhovni sud morao da poništi licence 634 lekara koji su bili umešani u čitavu aferu. Tokom prevare, koja je obuhvatala period između 2008. i 2013. godine, nekoliko ljudi je uhapšeno zbog umešanosti u „curenje“ upitnika, nameštanje listova za odgovore i angažovanje punomoćnika da polažu ispite umesto studenta.

Dr Anand Raj, uzbunjivač u „Vjapamskoj prevari“, rekao je: „Vrlo je lako postaviti Bluetooth u uši. Privremeno se pričvrsti za uho i može se ukloniti. Takva tehnika se koristila i u ’Vjapamskoj prevari’.“

U drugom incidentu koji je okupirao i nacionalne i međunarodne naslovne strane, nekoliko roditelja i rođaka učenika snimljeno je kako se penju po školskim zidovima 2015. dok je policija stajala u blizini i posmatrala masovnu prevaru u Biharu. Slike su postale viralne, stotine su uhapšene, uključujući i neke roditelje, a izbačeno je najmanje 750 učenika.

24/02/2022 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments