Najduže ime za mesto u Evropi – ima 58 slova!

17/09/2015 11:32

Najduže ime za mesto u Evropi – ima 58 slova!

Najduži naziv za neko mesto u Evropi, a ujedno i drugo najduže na svetu, jeste ime za jedan grad u Velsu koje se sastoji od 58 slova.

Naime, reč je o gradu koji se zove Lanferpulgvingilgogerihverndrobulandisiliogogogoh, što u prevodu znači “Crkva Svete Marije u dolini belih kestenova kod brzog vira Crkve Sv. Tisilija sa crvenom pećinom“.

Stanovnici ovog grada nemaju poteškoća pri izgovaranju imena svog grada koje se sastoji od 58 slova, ali ga svakako ponekad zovu i Lanferpul.

Ime ovog grada je izmišljeno šezdesetih godina devetnaestog veka kako bi se skrenula pažnja na ovu zajednicu koja je danas šesta po populaciji na celom ostrvu.

Pažnja na ovaj gradić bila je usmerena opet kada je jedan britanski voditelj vremenske prognoze bez poteškoća izgovorio ime ovog mesta – Lanferpulgvingilgogerihverndrobulandisiliogogogoh.

Iako ovaj grad ima titulu grada sa najdužim imenom u Evropi, ipak postoji grad koji ima duži naziv na globalnom nivou.

U pitanju je Krangtepmahanakornbovornratanakosinmahintarajudhujaamahadilokpopnoparatanara-džthaniburiromudomradžnivesmahasarnamornpimarnavatarsatitsakatijavisanukam, grad koji je mnogo poznatiji po svom kraćem nazivu – Bangkok.

Lijam Daton, koji je u vremenskoj prognozi izgovorio bez problema najduže ime grada u Evropi, rekao je da mu nije bilo svejedno i da je pre emisije vežbao dosta kako bi sve izgovorio kako treba.

17/09/2015 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments