Pustinja sa belim peskom

16/09/2020 12:23

Pustinja sa belim peskom

Neverovatni prizori koji će vas ostaviti u nedoumici – vidite li sneg ili pesak, taložen u beskrajnosti visokih dina, izreljefiranih vetrom u ogromnom kontrastu beline i plavetnila neba. Pitate se zašto je ova pustinja bela dok su sve druge žute?

Fenomen ogromne površina snežno – belog peska nalazi se na oko 26 kilometara od Alamogorda u New Mexicu u SAD-u. Ova pustinja je nadasve drugačija od drugih što po boji, što sastavu peska. Ovde pesak nije od kvarca, već od kristala gipsa i to mu daje čisto belu boju.

Gips je jedan od najuobičajenijih mineralnih slojeva koji se nalaze u zemlji, ali se retko nalazi u obliku peska, jer se lako otapa u vodi. Često se nalazi u termalnim izvorima, jezerima i morskoj vodi, a može se pojaviti i kao pesak kad voda ispari. Upravo tako su formirane dine pustinje White Sands.

Tularosa Basin, lokacija u kojoj se bela pustinja nalazi, je plitki basen okružen Sacramento i San Andres planinama. Pre otprilike 100 miliona godina kiša je topila gips iz stena, a takva voda se zatim koncentrisala u jezeru Lucero. Kada voda iz jezera ispari iza nje ostaju slojevi kristalnog gipsa koje vremenske prilike smanje na sitne kristale, a vetar nosi do lokacije danas poznate kao White Sands. Jezero Lucero je danas suvo, ali njegovi najdublji deo se i dalje povremeno ispuni plitkom vodom nakon obilnih kiša.

White Sands zauzima površinu od preko 700 kvadratnih kilometara sa dinama koje često dosežu visinu i do 15 metara. White Sands je takođe i najveće polje gipsanih dia na svetu.

16/09/2020 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments