Crne mačke – vesnici nesreće

14/08/2015 10:53

Crne mačke – vesnici nesreće

Mačke su danas možda i najčešći kućni ljubimci, a u 3000 godina pre nove ere u Egiptu su bile najomiljenije od svih životinja i uživale su veliko poštovanje.

Za one koji vole mačke boja njihovog krzna nije važna. Ista je situacija i kod onih koji nisu sujeverni. Ali postoje oni koji veruju da je crna mačka – vesnik nesreće.

Ovo sujeverje je toliko zastupljeno da postoji i više načina da se “odbije” nesreća koju crna mačka sa sobom donosi. Iako predstavljaju neku vrstu zla, crne mačke nisu uvek nosile ovu simboliku.

Do srednjeg veka, mačke su bile na “dobrom glasu”, odnosno nisu predstavljale ništa više od ljubimaca ili lovaca na miševe. U ovom periodu u istoriji započela je opsednutost vešticama koje se bave crnom magijom i koje su zbog toga spaljivane na lomači. Tada je počelo da se veruje da su crne mačke povezane sa vešticama.

Iako nisu mogli da “dokažu” koje žene se bave crnom magijom i koje su veštice, postojali su neki određeni društveni standardi prema kojima se to (proizvoljno) određivalo. Tako su najčešće starije, siromašne žene, koje su hranile mačke na ulici, smatrane vešticama, a mačke – njihovim pomoćnicima.

Sujeverje

Postoji priča o ocu i sinu iz Linkolnšira, koja je nastala 1560-ih godina, a koja je postala popularna veoma brzo. Naime, njih dvojica su putovala u sred noći. Odjednom crna mačka im je prešla put i počela da puzi pred njima. Oni su pokušali da je oteraju i gađali su je kamenjem, sve dok mačka nije pobegla u kuću jedne žene, za koju se tada smatralo da je veštica.

Narednog dana, otac i sin su sreli tu ženu koja je jedva hodala i bila je prekrivena modricama, kao da ju je neko napao. Od tada u gradu Linkolnširu je počelo da se veruje da se veštice tokom noći pretvaraju u crne mačke, kako ih niko ne bi primetio dok se šunjaju po ulicama.

Crna mačka kao simbol

Crna mačka predstavlja simbol zla i nesreće u velikom broju kultura. Tokom proslave Noći veštica kada se svi koji slave maskiraju, često se može videti da su motivi veštica i crnih mačaka spojeni u jednu masku.

Međutim, crna mačka nije za sve narode simbol nečeg lošeg. Mačka je ipak bila životinja kojoj su se mnogi divili, pre srednjeg veka. U nekim kulturama je crna mačka i dalje simbol nečeg pozitivnog. Tako Škoti veruju da je crna mačka simbol prospariteta, pogotovo ako ona dođe pred vašu kuću. Pirati su tokom 20. veka verovali da je loše ukoliko se crna mačka kreće ka vama, ali ukoliko odlazi od vas – onda je to predstavlja nešto dobro.

14/08/2015 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments