Nova saznanja o najsatrijem hramu na svetu, sagrađenom 6 hiljada godina pre Stonhendža

29/05/2020 13:28

Nova saznanja o najsatrijem hramu na svetu, sagrađenom 6 hiljada godina pre Stonhendža

Lovci-sakupljači iz neolita su konstruisali najstariji poznati hram na svetu – Gobekli Tepe, poštujući veoma precizan geometrijski plan, pokazuje najnovije istraživanje. Oni su uspeli da izvedu ovo dok još nisu počeli da se bave poljoprivredom i nisu još naučili da pripitomljavaju životinje. 

Ovaj hram je izgrađen 6.000 godina pre Stonhendža

Hram Gobekli Tepe je sagrađen pre 11-12 milenijuma, nekoliko stotina godina pre prvih dokaza o uspostavljanju populacija lovaca-sakupljača kroz praktikovanje ratarstva i pripitomljavanje divljih životinja.

Ovo arheološko nalazište se nalazi na stenovitom grebenu na jugoistoku Turske. Stubovi u obliku “T”, koji su karakteristični za ovaj kompleks su pokriveni predstavama nekih životinja, apstraktnim simbolima.

Ovi stubovi su poređani u krugove ili ovalne oblike, a svaka struktura je formirana od dva velika stuba koja se nalaze na sredini i koja su okružena manjim stubovima.

Ovaj najstariji hram na svetu je bio otkriven 1994. godine i proizveo je revoluciju u načinu svatanja religije u prastarim vremenima. Do tada se smatralo da je organizovano praktikovanje religije počelo da se primenjuje tek nakon što su populacije lovaca-sakupljača počele da se bave ratarstvom i tako se vezale za određeno mesto boravka.

Do sada je iskopan samo mali deo megalita koji formiraju ovaj kompleks, ali je modernom tehnologijom utvrđeno da se pod zemljom krije još najmanje 15 okruglih struktura formiranih od stubova.

Istoričari i arheolozi nemaju mnogo podataka o ovom mestu i populaciji koja ga je izgradila, ali počinju da se konturišu nove teorije.

Prvobitno se smatralo da su se ove kružne strukture gradile jedna po jedna, a postojala je hipoteza da su neko vreme korišćene za rituale, nakon čega su građene nove.

Ipak, sadašnje istraživanje je pokazalo da su ove strukture izgrađene planski, po geometrijskom modelu, što nam govori o intelektualnim sposobnostima ove populacije da naprave plan i po tom planu izgrade ovakvu konstrukciju.

Megaliti koji su korišćeni za izgradnju hrama dostižu 5,5 metara u visinu i teški su oko 50 tona. Ovi megaliti na vrhu imaju predstave nekih životinja, kao što su lisica, lav, zmija i insekti. Svaka kružna struktura ima dominantan zoomorfni simbol, koji se ponavlja po nekoliko puta.

29/05/2020 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments