Čime se određuje naša starost?

27/07/2015 11:48

Čime se određuje naša starost?

Bez obzira koliko godina imamo i kako spolja izgledamo, naše telo pokazuje “koliko smo stari”.

Neki ljudi stare i do tri puta brže od svojih vršnjaka, a to može zavisiti od načina života, gena i uticaja sredine u kojoj živi.

Prema istraživanju američkih naučnika, moguće je izračunati “biološku starost”, odnosno koliko je naše telo staro ili mlado. Često se to uopšte ne poklapa sa godinama života koje imamo.

U jednom istraživanju, u kom su učestvovali tridesetosmogodišnjaci, pokazalo se upravo ono što su tvrdili naučnici. Neki od učesnika su bili stari 28 godina, dok je bilo i onih čije je telo pokazivalo 61 godinu, umesto 38.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu 18 različitih testova, čime se određivala brzina starenja. Ovim testovima kontrolisani su bubrezi, jetra, pluća i imuni sistem, kao i brzina metabolizma, nivo holesterola, zdravlje srca i dužinu telomera, odnosno zaštitnih kapica na krajevima hromozoma.

Kako bi se detaljno sprovelo ovo istraživanje, moralo je trajati osam godina, a učesnici se za svo to vreme nisu menjali. Prvo su radili testove kada su imali 26, pa 32 godine, pa na kraju 38 godina.

Praćenjem starenja organizma za ovih osam godina, naučnici su mogli da pretpostave brzinu starenja svakog učesnika istraživanja. Kod nekih učesnika se biološka starost poklapala sa godinama života, neki su bili biološki mnogo stariji nego što su zaista, dok je bilo i onih koji uopšte nisu ostarili za osam godina, ako pitate njihov organizam.

Naučnici su skrenuli pažnju na to da su oni, “biološki stariji” pojedinci pokazali da su fizički manje sposobni i aktivni, a pored toga, kod njih je bilo i pokazatelja starenja mozga. Upravo su se ti učesnici istraživanja žalili na svoje zdravlje, ali i na izgled – jer deluju starije nego što zapravo jesu.

Da genetika nije glavni uzročnih preranog starenja organizma ili ubrzanog starenja, pokazuje i to da su blizanci različitom brzinom starili.

27/07/2015 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments