Koje je idealno mesto za proizvodnju bitkoina?

08/05/2018 16:30

Koje je idealno mesto za proizvodnju bitkoina?

Da li ste znali da se jedna od najvećih fabrika virtuelnog novca, poznatog kao bitkoin, nalazi na Islandu? Tačna lokacija je skrivena.

U pitanju je područje vulkana, pa tako podzemna vrela voda omogućava stvaranje struje po povoljnoj ceni. Zahvaljujući ovakvim uslovima, Island je predstavljao idealno mesto za stvaranje kriptovalute.

Kako nastaju bitkoini?

Bitkoin nastaje u informatičkim “rudnicima”, tako se nazivaju grupe računara koje stvaraju kriptovalutu, a zatim se prodaju na berzi na internetu. “Rudnik” kriptovalute identifikovan je na Islandu, u pitanju hangar od lima koji pripada kompaniji Genesis Mining. Rudnik je dobio ime Enigma, po prvoj mašini za dešifrovanje poruka.

Ono što se zna o hangaru je to da se u njemu nalazi na desetine hiljada sistema za proizvodnju bitkoina. Planira se širenje hangara na dodatne zgrade i skladište. U pitanju je prostor od 400 kvadratnih metara, na kom se proizvodi zaglušujuća buka.

Jedan bitkoin sastavljen je od šest grafičkih kratica, računarske memorije, hard diska, procesora i matične ploče. Funkcioniše tako što upravlja složenim algoritmima, kako bi se beležile transakcije, numerisane i autentične. Tehnologija se naziva blockchain, i upoređuje se sa digitalnom računovodstvenom knjigom. Razlika je u tome, što je ovu nemoguće falsifikovati i uništiti. Na svakih deset minuta proizvede se oko 12,5 bitkoina.

Trenutno je u svetu oko 17 miliona bitkoina u opticaju, dok samo mali deo stiže sa Islanda. Mašine su funkciji 24 sati sedam dana u nedelji.

Island je idealno mesto za proizvodnju bitkoina jer cena prosečnog kilovat sata bez taksi iznosi oko 0,06 evra, što je skoro pa duplo jeftinije nego u Evropskoj uniji. Takođe, vremenski uslovi i prosečna temperatura od pet stepeni Celzijusovih su idealni, jer ne postoji rizik od pregrejavanja.

Zahvaljujući odličnim uslovima za proizvodnju kriptovalute, i mnoge druge kompanije razmišljaju o preseljenju na Island. Da nije sve toliko baš savršeno, govori i podatak o organizovanoj krađi. Naime u roku od samo mesec dana napadnuto je 600 “rudnika”, zbog vrednosti plena od oko 1,6 miliona evra.

08/05/2018 16:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments