Na današnji dan preminuo Viktor Igo

22/05/2017 09:31

Na današnji dan preminuo Viktor Igo

Na današnji dan, 22. maja 1885. godine, preminuo je francuski književnik, pesnik i dramski pisac, Viktor Igo, najznačajnijih predstavnik romantizma u Francuskoj književnosti.

viktor igo slika

Viktor Igo

Rođen je 26. februara 1802. godine u Bezansonu u Francuskoj, u periodu kada je ova država prolazila mnoge političke promene, među kojima je i – izdizanje Prvog francuskog carstva i Napoleonova diktatura.

Njegov otac je bio visoko odlikovani oficir u Napoleonovoj vojsci i često je putovao, dok je njegova majka – s druge strane bila pristalica monarhije. Upravo su političke nesuglasice dovele do razvoda Igoovih roditelja.

Igoova majka se potrudila da svojoj deci bezbedi visoko obrazovanje, pa je tako od 1815. godine Viktor studirao pravo. Ipak – on nikad nije bio zainteresovan da započne pravnu karijeru.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Viktora Igoa!

Nakon pobede u konkursu za poeziju, na kom je učestvovao kada je imao samo 15 godina, vest o njegovom talentu se brzo proširila.

Igo je bio aktivan i u političkom životu Pariza, a smatra se vodećom figurom u istoriji fransuske literature i politike i stekao međunarodnu slavu zbog zalaganja za Treću republiku i demokratiju u zemlju.

Među najpoznatijim i najznačajnijim delima Viktora Igoa nalaze se romani “Jadnici” i “Zvonar Bogorodične crkve”.

Više o životu, književnoj i političkoj karijeri Viktora Igoa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/05/2017 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments