Apolon – sinonim muške lepote

21/07/2020 11:19

Apolon – sinonim muške lepote

Grčki bog svetlosti, muzike, medicine, streličarstva, kolonizacije, proricanja i poezije. Predstavljen uvek kao ideal zdravog, skladno razvijenog i lepog mladića.

Kod Helena ime mu je Kuros. Rimljani su ga slavili kao Apolon Helios i poistovećivali su ga sa Suncem, odnosno božanstvom Sol. Epitet mu je bio Feb. Etrurci ga svetkuju kao Aplu.

Grci su apolon izveli iz složenice apo-olon – onaj koji tera – Apolon je terao zlo, bolesti i nesklad. Hesikije tumači Apolona kao Boga političkog života kako je apella- skupština.

Apolon je bog medicine, lečenja i streljarstva ali i nosilac smrtne počasti. Takođe se smatra bogom proročanstva i kolonizacije. Vođa je muza te pritom i bog muzike i poezije. Pevale su mu se himne zvane peani.

Delfi i delos su uporišta hramova ovog boga. Apolon helios je bog Sunca bez koga je život nemoguć, bog sklada i lepote, zaštitnik, izlečitelj.

Simboli životinja kojim ga opisuju mitološki prikazi: Pre nego je bio rođen potok je bio okružen labudovima, skakavac – simbol pesme, vrana- dojavila mu je prevaru ljubavnice Korone, zmija- simbol proročanstva i medicine, grifon, vuk, delfin, soko, miš

Sin Zevsa i lete, brat blizanac Artemide. Prelep bog, visok, skladno građen i bujne kose, što ga je činilo velikim ljubavnikom kako Nimfa tako i smrtnica. Postoji mit da je bio zaljubljen nesrećno u Dafne, ćerku boga Peneja, te da je toliko proganjao da je zamolila oca da je u nešto pretvori da bi se sakrila. Tako i bi – Nimfa je pretvorena u lovor- biljku posvećenu Apolonu.

Smatra se Pitagorinim ocem kao i velikim bogom ratnikom umetnikom luka i strele.

Kada je Hera saznala da Leta nosi decu  njenog muža Zevsa, od besa i ljubomore reši da se osveti tako što Leti nije dopustila da ostane na kopnu. Hera je poslala zmiju pitona sa glavom zmaja da goni trudnu Letu koja je u begu pronašla ostrvo Del koje je plutalo po vodii bilo okruženo labudovima. Kada je kroćila izašle su stene iz vode i zaustavile ostrvo i sprečile zmiju- tu je na gori kintu rodila blizance Artemidu i Apolona a Zevs je iz zahvalnosti prikovao ostrvo za dno mora.

21/07/2020 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments