Studetni u Americi državi dužni 1.600 milijardi dolara

12/05/2015 16:45

Studetni u Americi državi dužni 1.600 milijardi dolara

Krajem 2014. godine SAD je izračunala da dug koji su napravili studenti iznosti 1.600 milijardi dolara.

Dug koji studenti imaju prema državi veći je od onog koji prema državi imaju građani na kreditnim karticama i od visine kredita koje su građani podizali za kupovinu automobila.

Studenti koji završe studije u SAD-u svoju radnu karijeru počinju sa dugom koji u proseku iznosti izmešu 30.000 i 100.000 dolara u bankama.

Trend povećanja duga studenata prema državi u poslednjih 20 godina rapidno raste i premašuje troškove zdravstva.

Studenti se najčešće zadužuju dok studiraju kako bi se našli u srednjoj klasi, ali dosta njih potroši više od 60.000 dolara koje bi trebalo da vrati državi, a nakon fakulteta ne može da nađe skoro nikakav posao jer je diplomirao na univerzitetu koji nema veliku reputaciju. Pa tako nakon studija veliki broj njih rade kao konobari u restoranima brze hrane.

Najviše uticaja veliki dug koji studenti imaju prema državi odražava se na srednju klasu. S obzirom na to da su, kao deo srednje klase, nakon studija u velikim dugovima, oni ne mogu da ulažu u nekretnine niti da troše, pa bi zbog toga moglo ponovo da dođe do kraha tržišta nekretnina.

Prestižni fakulteti su sve skuplji i skuplji, pa su samim tim nedostupi velikom broju stanovništva u SAD, a u njima se školuju samo deca iz bogatih porodica. Na ovaj način ne postoji socijalno kretanje, što u velikoj meri šteti celokupnom društvu u SAD.

12/05/2015 16:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments