Na današnji dan rođen je Džordž Gordon Bajron

22/01/2017 09:50

Na današnji dan rođen je Džordž Gordon Bajron

Na današnji dan, 22. januara 1788. godine, rođen je engleski pisac, najistaknutiji pesnik romantizma, upamćen kao ekscentrični umetnik, Džordž Gordon Bajron.

Rođen je u osiromašenoj, staroj aristokratskoj porodici, što može biti razlog njegovog kasnijeg bunta i netrpeljivosti prema visokom društvu.

Zbog teškog detinjstva – otac ih je ostavio dok je još bio dete, a njegova majka bolovala je od šizofrenije – nije nikada naučio šta znači disciplina, pa ni u čemu nije znao da bude umeren.

Sa 10 godina postao je zvanično lord Bajron, nasledivši ovu titulu od ujaka 1798. godine.

U mladosti je bio poznat kao “ukleti ljubavnik” jer je bio veoma slobodan, ali i omiljen među ženama, što zbog svoje neverovatne lepote, što zbog šarma i uzbudljivog načina života.

Pročitajte neke od najlepših citata o ljubavi!

Prvu knjigu pesama, pod nazivom “Časovi dokolice” objavio je 1808. godine, ali je ona bila oštro kritikovana i nije bila priznata u društvu, koje je i njega počelo da odbacuje.

Kako je mnoga dela pisao inspirisan svojim životnim iskustvom, zanimljivo je to što je jedno od njegovih najpoznatijih dela – pesma “Don Žuan” – iako najbolja, ostala nezavršena.

Preminuo je u Grčkoj, 1824. godine, sa samo 36 godina.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najuticajnijih pesnika romantizma – Džordža Gordona Bajrona pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/01/2017 09:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments