U Rusiji prva svetska baza DNK materijala

31/12/2014 12:01

U Rusiji prva svetska baza DNK materijala

Za stvaranje prve svetske baze genetskog materijala Univerzitet Lomonosov u Moskvi dobio je iz državnog fonda najveći iznos ikada odobren. Projekat pod nazivom “Nojeva barka” za cilj ima prikupljanje DNK uzorke svih živih ali i izumrlih bića.

Rektor Viktor Sadivnič rekao je da su oni sami sebi postavili zadatak da uskladište gene celokupnog živog sveta na našoj planeti “uključujući sve žive vrstem vrste u izumiranju i dostupan materijal izumrlih vrsta”.

Barka će nam omogućiti da zamrznemo i čuvamo najrazličitije materijale, koje kasnije možemo da reprodukujemo. Takođe tu će biti i napredni informatički sistemi, jer ne mora sve da se čuva u Petrijevim šoljama”, rekao je rektor Sadivnič.

U realizaciju ovog projekta biće uključene sve katedre Univerziteta Lomonosov, a učešće najmlađe generacije ruskih naučnika je posebno regulisano.

Prvo će se prikupiti materijal iz svih prirodnjačkih muzeja u zemlji, a banka materijala će biti povezana sa svim velikim univertitetima unutar Rusije, a verovatno i sa univerzitetima u inostranstvu. Ako projekat bude realizovan do kraja prema planovima, Rusija će biti prva zemlja koja je stvorila pravu “Nojevu barku“.

Nešto nalik na ovaj projekat imali su i Britanci. Njihova “Zamrznuta barka” sastojala se iz genetskog materijala ugroženih vrsta. Postoji i “Milenijumsko zasada” koji čuva seme svake postojeće biljne vrste na planeti.

Ruska “Genetska barka” bi trebalo da bude izgrađena u univerzitetskom kampusu u Vorobjevim brdima 2018. godine.

31/12/2014 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments