Na današnji dan preminula Nadežda Petrović

03/04/2017 09:20

Na današnji dan preminula Nadežda Petrović

Na današnji dan, 3. aprila 1915. godine, preminula je jedna od najpoznatijih srpskih impresionista i najznačajnijih slikara, Nadežda Petrović.

Rođena je u Čačku 11. ili 12. oktobra 1873. godine u porodici intelektualaca. Od malena je želela da postane slikarka i nije imala problema da to i ostvari, s obzirom na to da joj je otac bio učitelj crtanja i ljubitelj umetnosti.

Sa porodicom se preselila u Beograd, gde je završila Višu žensku školu 1891. godine, a nakon polaganja završnog ispita stiče diplomu nastavnika crtanja.

Svoje školovanje je nastavila u Prvoj srpskoj crtačkoj školi Kirila Kutlika, u kojoj je predavao i njen ujak Svetozar Zorić, kao i prijatelj njene porodice Đorđe Krstić.

Usavršavanje je nastavila u Minhenu, gde je pohađala privatnu školu Antona Ažbea, a kasnije i Juliusa Ekstera. U tom periodu počela je da se druži sa Ivanom Meštrovićem, Miroslavom Kraljevićem, Ivanom Groharom, Rihardom Jakopićem, Milanom Milovanovićem i drugima.

Za života je imala samo jednu samostalnu izložbu u Velikoj školi u Beogradu, 25. avgusta 1900. godine. U tom periodu nastale su neke od njenih najpoznatijih slika: “Breze”, “Bavarac sa šeširom”, “Vršidba”, “Kupačice”…

Zajedno sa Branislavom Nušićem osnovala je “Kolo srpskih sestara” i kao sekretar Društva kreće u vojnu misiju srpske vlade u posetu zgarištima na jugu.

Svoje poslednje godine života provela je kao dobrovoljna bolničarka u Balkanskim ratovima, a dodeljena joj je i medalja za hrabrost.

Više o životu, umetnosti, periodima stvaralaštva Nadežde Petrović, kao i njenim učestvovanjem u ratovima pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

03/04/2017 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments