Studiranje u Beču jeftinije nego u Srbiji

04/12/2013 16:44

Studiranje u Beču jeftinije nego u Srbiji

I pored toga što je istekao stogodišnji ugovor Austrije i Srbije o besplatnom studiranju, školovanje na Univerzitetu u Beču bar je upola jeftinije, a ruku na srce, i znatno kvalitetnije od onog u Beogradu i Novom Sadu. Prosečna školarina na bečkim fakultetima iznosi 380 evra, oblasti studija su široke, od ekonomije i likovnih umetnosti do medicine i veterine, a nemački jezik može se i naknadno savladati na Univerzitetu.

”U Beču studiram političke nauke i trenutno sam na četvrtom semestru. Školovanje je zaista jeftino. Prijava ispita se ne plaća i ne postoje nikakvi dodatni troškovi osim knjiga ili skripti. Ispiti se polažu u jednom delu, ali nisu previše obimni. U toku celog semestra radimo domaće zadatke, pišemo tekstove i na kraju semestra sledi manji test ili obimniji naučni rad. Ispiti su pismeni zbog velikog broja studenata, a profesori su uvek dostupni i spremni da pomognu gde mogu”, priča za 24 sata Aleksandra Ždero, Novosađanka koja studira u Beču.

Kad je reč o smeštaju, soba u domu je mnogo povoljnije rešenje od zakupa stana. Prosek mesečne kirije u bečkim studenjacima iznosi oko 250 evra, ali uključujući sve režije, pa čak i korišćenje interneta. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu.

Hrana je približno iste cene kao i u Srbiji, a isto važi i za telefon i internet.
Studenti iz Srbije u Beču imaju još jednu opciju, a to su austrijske stipendije. Na osnovnim studijama mogu konkurisati za “Mondi Austrian Student Scholarship” i “Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria”, a mesečni iznosi stipendija kreću se od oko 900 do 1.000 evra.
Univerziteti u Beču:
Izvor: 24 sata
04/12/2013 16:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments