Studenti FTN-a osvojili prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici

04/06/2019 11:18

Studenti FTN-a osvojili prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici “Eurobot 2019”, koje je održano u Francuskoj u usbotu.

Tim činili su studenti četvrte godine Mehatronike. Nakon pet takmičarskih rundi oni su se plasirali razigravanje (play-off) sa još sedam timova. U finalnom meču naš tim pobedio je ruski tim Reset sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio Eurobot 2019.

Iz tima profesora sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment koji su pripremali studente ističu da je ovo 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na ovom takmičenju i da su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

Studenti FTN i ranije su predstavljali Srbiju na takmičenju Eurobot, odakle su se vraćali sa brojnim nagrada. Medalje iz Francuske studenti FTN-a donosili su 2016, 2017. godine, dok su prošle godine bili četvrti.

Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Srbiju je predstavljalo tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: PMG robotics, Memristor i Probotech sa Fakulteta tehničkih nauka.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu hemičaru koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata.

Roboti su imati zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikacijui merenje atoma, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.

Takmičenje “Eurobot” se održava od 1998. godine.

Izvor: 021.rs

04/06/2019 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments