U Novom Sadu nema dovoljno programera

25/11/2013 01:38

U Novom Sadu nema dovoljno programera

Milan Šolaja, predsednik Vojvođanskog IT klastera, tvrdi da domaći stručnjaci nemaju podršku države iako su trenutno najveći privredni potencijal Srbije. Problem je i što ih nema dovoljno pa u Novom Sadu nedostaje 1.000 programera.

Milan Šolaja kaže da mnoga preduzeća često odbijaju poslove jer nemaju dovoljno programera. Problemi će biti sve veći jer će potrebe za IT poslovanjem rasti.

– Novom Sadu nedostaje najmanje 1.000 programera. U softverskom sektoru u Srbiji trenutno radi između 5.000 do 6.000 ljudi, ali i da imamo tri puta više kadrova, to ne bi zadovoljilo potrebe – kaže Šolaja.

On smatra da država mora da podrži poslovni model kojim će se proizvoditi domaći softver i plasirati na svetka tržišta. Strani investitori su dobrodošli, ali oni koji će dokapitalizovati domaće IT firme i omogućiti njihov rasta.

– Protivim se da država privlači investitore kojima je jedini motiv iskorišćenje kadrova kao radne snage. Rezultat takvog pristupa će biti odliv mozgova. Ljudi će sedeti i raditi u Srbiji, a razvijaće se tuđi IT sector – naglašava Šolaja.

On dodaje da Evropska i svetska iskustva pokazuju da svako novo radno mesto u IT sektoru generiše još dva radna mesta u drugim sektorima. Uprkos trendu povećanog upisa i zainteresovanosti mladih za IT studije na našim fakultetima, njihov broj nije dovoljan.

Novosađanin Dejan Horvat kaže da već godinu dana radi za američku firmu na poslovima programiranja, izrade softvera i internet prezentacija, te Android aplikacija.

– Za tu saradnju sam se opredelio zbog boljih prihoda, ali su i na domaćem tržištu sve bolji uslovi za rad. Sve češće dobijam ponude da radim i za firme u Novom Sadu, ali ne mogu da postignem – kaže Horvat.

Inostrane firme često traže da im preporuči kolege, čak i ljude koji nisu završili fakultete, ali su kroz praksu savladali programiranje i računarstvo. Problem je, dodaje on, što su svi koje poznaje već angažovani.

Koliko je važno imati IT stručnjake, pokazuju primeri iz okoline i državama koje su u ekonomskom usponu. Univerzitet u Temišvaru je u poslednjih pet godina broj studenata povećao sa 1.000 na 7.500 godišnje.

– U Indiji, Vijetnamu, Brazilu lako formiraju timove sa više stotina ili više hiljada programera. Tamo se svake godine školuje na desetine hiljada stručnjaka.
FTN je povećao kvote za upis na smerovima za elektrotehniku i računarstvo.

– Prošle godine je upisano je 330 studenata o trošku države, a 30 samofinansirajućih. Ove godine je upisano 460 studenata na budžetu i 180 samofinasirajućih – kaže Tijana Pokrajac sa FTN-a.

Izvor: Blic

25/11/2013 01:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments