Fakulteti čekaju odgovor na zahtev o povećanju školarine

08/05/2014 11:23

Fakulteti čekaju odgovor na zahtev o povećanju školarine

Fakulteti u Srbiji još nisu postigli definitivni dogovor sa Vladom i Ministarstvom prosvete o povećanju školarine, a zahtev je da one porastu bar za vrednost inflacije, izjavila je danas prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Nada Kovačević.

Školarine su povećane od oko 10 odsto na desetak fakulteta, koji nisu menjali cene pet-šest godina, ali se “još ne zna se da li će ostati tako”, rekla je ona za RTS i dodala da su predstavnici univerziteta već probali da objasne nadležnima “da su troškovi života i rada povećani”.

Ističući da su već godinama najtraženiji isti fakulteti i da se može govoriti samo o “malim izmenama”, profesorka Kovačević je navela da je u 2013. bilo puno zainteresovanih za računarstvo i nove IT tehnologije, ali i za Fakultet za bezbednost, Saobraćajni i Mašinski fakultet.

Ona je ocenila da država treba da odredi koji nam kadrovi trebaju, koje oblasti treba razvijati, šta će da bude prioritetno, gledajući unapred 10 -15 godina, a za te planove je ključna saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i univerzitetima.

Na pitanje kako da srednjoškolci odaberu pravi fakultet, profesorka Kovačević je preporučila da se opredele za školu koji ima akreditaciju, a mogućnosti su velike jer u Srbiji postoji više od 2.000 akreditovanih programa.

Izvor: Blic

08/05/2014 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments