Kragujevac: Stipendije najboljim studentima

03/04/2014 19:44

Kragujevac: Stipendije najboljim studentima

Predsednik Fonda za mlade talente Vanja Udovičić uručio je najboljim studentima Univerziteta u Kragujevcu ugovore o stipendiranju.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poručio je mladima da se ne zadovoljavaju prosekom i da uvek teže kvalitetnijim i višim ciljevima, prenosi Tanjug. Stipendije, koje dodeljuje fond “Dositeja”, dobilo je najboljih 67 studenata kragujevačkog Univerziteta, koji će narednih 12 meseci dobijati po 30.000 dinara.

Naglašavajući da su stipendije sa 25.000 dinara povećane na 30.000, Udovičić je izrazio nadu da će studenti ta sredstva utrošiti u svoje usavršavanje i obrazovanje.

“Kroz ovakve stipendije pokazujemo da na jedan mali način vraćamo zahvalnost za sve ono što mladi čine za ovu zemlju, a znamo da su mladi pokretačka snaga svake zemlje i očekujemo od njih da budu ono što zaslužuje svaka država, pogotovo Srbija”, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, od mladih se mnogo očekuje, i pred mladima je velika odgovornost, a isto tako, država mora da obezbedi da mladi ne razmišljaju o trvijalnim stvarima, već da im, koliko je to moguće, nakon usavršavanja i obrazovanja omogući da se zaposle.

“Danas je najveći problem stopa nezaposlenosti mladih, svesni smo te situacije i želimo da se borimo protiv takvog jednog negativnog procenta. Žzelimo da omogućimo da se u Srbiji ubuduće živi bolje i kvalitetnije”, rekao je Udovičić i naglasio da je neophodno mladima vratiti samopouzdanje i poverenje u svoju zemlju.

Među studentima kojima su uručeni ugovori o stipendiranju su i Mihailo Obrenović, Sanja Puzović i Danijela Durkalić, koji su u izjavama Tanjugu rekli da im stipendija znači mnogo.

“U pitanju je velika finansijska pomoć i mnogo će pomoći oko školovanja, ali je i satisfakciju za rad, u smislu da se učenje i znanje, ipak, isplati iako to možda tako trenutno ne izgleda u ovoj zemlji”, rekao je Obrenović.

Njegov prosek ocena je 9,92 na Informatici na Prirodno-matematičkom fakultetu, i kako je naveo, voleo bi da ostane na Fakultetu, da se bavim naučnim radom i da učestvuje u nastavi, u kojoj je, iako je na master studijama, već angažovan.

I za Danijelu Durkalić koja ima prosek 9,72 na master studijama na Ekonomskom fakultetu, stipendija ima velika značaj za dalji napredak i usavršavanje.

“Stipendija je i velika odgovornsot, da opravdamo sve ono što je Fond učinio za nas i što nam daje važnost i pruža mogućnost da ostanemo u Srbiji”, rekla je ona.

Sanja Puzović je rekla da bi volela da ostane na Tehničkom fakultetu i da dobije zvanje asistenta.

Izvor: RTS

03/04/2014 19:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments