Uskoro manji broj nezaposlenih mladih osoba

12/01/2015 12:38

Uskoro manji broj nezaposlenih mladih osoba

Trenutno je nezaposleno 50 odsto mladih, ali ta stopa bi uskoro mogla da bude niža. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandar Vulin rekao je da država ima program za smanjenje broja nezaposlenih mladih.

– Nezaposlenost u Srbiji je smanjena sa 22 na 17 odsto ali je nezaposlenost mladih i dalje veliki problem jer se kreće oko 50 odsto. Teško je otvoriti novo radno mesto a mladi imaju i problem nedostatka iskustva. Zato smo pripremili programe na osnovu kojih država plaća deo zarade mladih bez radnog iskustva – izjavio je ministar Vulin.

Ovaj program će pružiti mladima priliku da besplatno steknu nove veštine koje će im pomoći da pronađu posao.

Zvanična stopa nezaposlenosti, kako navodi ministar Vulin, bila je 22 odsto a sada je oko 17, za šta je, između ostalog zaslužno i to što je veliki broj ljudi, koji je radio u sivoj ekonomiji, prijavljen od strane svojih poslodavaca.

– Poslodavcima se danas više isplati da plaćaju doprinose za svoje radnike nego da čekaju kazne inspekcije. Tu je i značajan priliv investicija koji je dodatno doveo do smanjenja nezaposlenosti – rekao je ministar.

Pored toga što je smanjen broj nezaposlenih, smanjen je i broj korisnika socijalne pomoći. Ministar Vulin je na to rekao da je namera države bila da omogući ljudima da samostalno zarađuju jer na taj način “oni postanu deo zajednice i daju doprinos zajednici”.

12/01/2015 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments