Sve više diplomaca, a radnih mesta sve manje

13/11/2014 16:44

Sve više diplomaca, a radnih mesta sve manje

Svake godine veliki broj studenata se školuje za kadrove koji u Srbiji nemaju gde da se zaposle.

Prema podacima iz 2012. godine, tada je u Srbiji diplomiralo čak 9.000 ekonomista, više od 4.000 menadžera i oko 3.600 pravnika. Istovremeno se na birou za nezaposlene nalazi veliki broj građana sa istim ovim zvanjima.

Marija K. iz Beograda završila je Ekonomski fakultet u roku i, osim povremenih slabo plaćenih poslova, ne radi nigde već pet godina. Ona kaže da ima utisak da danas svaka druga osoba ima neke veze sa ekonomijom, a ne pomaže ni činjenica da je završila ekonomiju na državnom fakultetu.

statistika

U još većem problemu našli su se menadžeri. Došlo je do hiperprodukcije ovog zanimanja, pa je veliki broj njih ostao bez posla. Studije mendžmenta su popularne jer ih je lakše završiti i studije su jeftinije jer nema velikih izdataka, opreme, laboratorija, skupih vežbi i slično. To se naročito koristi na privatnim fakultetima – objašnjava prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

On je dodao da iako je država govorila kako će se rešiti neusklađenost između tržišta rada i kadrova koji se školuju, to se pokazalo kao nemoguće jer Ministarstvo prosvete ne može da kontroliše sve fakultete, a to se posebno odnosi na privatne, te broj mesta za određeni smer može da se poveća ili smanji. Tako je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu smanjena kvota za upis, a odmah posle toga je otvoren privatni Stomatološki fakultet u Pančevu.

Jedini način da se spreči hiperprodukcija određenih kadrova jeste da studenti prestanu da upisuju te studije.

Tako nešto se desilo ove godine – naime, IT smerovi su doživeli veliku popularnost, dok je mnogo slabije interesovanje vladalo za ekonomske fakultete, rekao je Popović.

Izvor: 24 sata

13/11/2014 16:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments