FTN studentima ukinuo seminarske radove

08/12/2014 15:14

FTN studentima ukinuo seminarske radove

Prvi fakultet u Srbiji koji je zbog kopiranja sa interneta ukinuo seminarske radove je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Na Departmanu za industrijsko inžinjerstvo seminarski radovi više neće biti ocenjivani, nego će biti ocenjivana odbrana rada pred mentorom.

Departman za industrijsko inžinjerstvo na ovom fakultetu najavio je još promena koje bi, kako kaže Bojan Lalić direktor Departmana, trebalo da budu primer ostalim departmanima. Nakon ukidanja seminarskih radova, biće ukinuti i grupni radovi, a njih će naslediti projektni zadaci koje će studenti takođe braniti individualno. Bodovi za svaki tako odbranjen rad mogu biti samo jedna petina krajnje ocene, što je takođe novina.

Predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta tehničkih nauka kaže da su ovo metode kojima će se varanje svesti na minimum, pored toga što već postoje ometači koji služe da onemoguće studentima da polažu ispite preko bubica.

Od svih u Novom Sadu samo na Ekonomskom fakultetu postoji softver koji proverava i otkriva radove koji su plagijati. Program “Ephorus“, koji daje zadovoljavajuće rezultate, upoređuje radove studenata preko interneta sa bazama drugih svetskih univerziteta.

Već dve godine je u planu kupovina programa za otkivanje plagiranih radova na nivou novosadskog Univerziteta, međutim zbog nezainteresovanosti fakulteta ovaj program se još nije našao na svim fakultetima. Prorektorka za nastavu, Zita Bošnjak, kaže da su fakulteti zainteresovani ali su počeli da odustaju kada je na red došlo sklapanje dogovora i plaćanje programa.

Izvor: 24 sata

08/12/2014 15:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments