Back to homepage

Ekonomski fakultet – Beograd

Adresa: Kamenička 6, Beograd
Telefon: 011/302-10-28
Website: www.ekof.bg.ac.rs
Email: [email protected]

Ekonomski fakultet osnovan je 1937. godine, a od 1947. godine član je Univerziteta u Beogradu. Danas je to moderan fakultet sa dugom tradicijom, čiji je cilj pružanje vrhunskog obrazovanja, veština i istraživanja na polju ekonomije, poslovnog upravljanja i statistike. Sa više od 50 hiljada diplomaca i oko 8 hiljada aktivnih studenata i više od 120 nastavnika i istraživača, jedna je od vodećih visokoškolskih institucija u oblasti ekonomije, biznisa i statistike u Jugoistočnoj Evropi.

Kao deo evropskog prostora visokog obrazovanja, Ekonomski fakultet nudi moderne studijske programe koji su usklađeni sa Bolonjskom deklaracijom, koji su uporedivi sa programima prestižnih svetskih univerziteta i kompatibilni sa potrebama tržišta rada. U tom pogledu, na Ekonomskom fakultetu se realizuju dva programa osnovnih studija „Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika“ – jedan kao trogodišnji (180 ESPB) i jedan kao četvorogodišnji (240 ESPB).

Studijski program je postavljen tako da se prve godine pružaju fundamentalna znanja iz oblasti ekonomije, poslovnog upravljanja i statistike, dok se od druge godine biraju specijalizovana znanja i veštine. Stoga nakon završene prve godine, studenti imaju mogućnost da nastave studije na jednom od 12 modula:

 

Ekonomski fakultet je jedan od retkih u Centralnoj i Istočnoj Evropi, te jedini u Srbiji, koji studentima nudi mogućnost studiranja na međunarodnim programima osnovnih studija, na engleskom jeziku, koji studentima istovremeno obezbeđuju dve diplome – Univerziteta u Londonu (fakultet nosilac Londonska škola ekonomije i političkih nauka) i Univerziteta u Beogradu (Ekonomski fakultet).

 Više informacija o ovom program pronađite ovde.

Preko 82% diplomaca našeg Fakulteta pronalazi posao u roku kraćem od šest meseci od dana diplomiranja, i to uglavnom u struci za koju su se opredelili. Studentima koji studije završe u roku sa prosečnom ocenom preko 8,5 Fakultet garantuje ponudu za zaposlenje u oblasti za koji su se specijalizovali. Naši alumnisti zauzimaju najviše rukovodeće funkcije u brojnim domaćim i međunarodnim kompanijama i institucijama.

PRIJEMNI ISPIT I USLOVI UPISA - EKONOMSKI FAKULTET BEOGRAD

U prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija koje realizuje Univerzitet, odlukom Vlade Republike Srbije na Ekonomski fakultet upisuje se  610 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i 690 studenata koji se sami finansiraju.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu odnosno ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti. Kandidat za upis na studijski program može osvojiti ukupno najviše 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu. Kandidati mogu izabrati jednu od tri varijante polaganje prijemnog ispita

Prva varijanta: test iz jednog od sledeća četiri predmeta po izboru kandidata (60 bodova): Matematika, Računarstvo i informatika, Osnovi ekonomije, Poslovna ekonomija.

Druga varijanta: test iz jednog od četiri predmeta (20 bodova): Istorija, Geografija, Sociologija, i Opšte obrazovanje i informisanost, kao i test iz jednog od sledeća četiri predmeta (40 bodova): Matematika, Računarstvo i informatika, Osnovi ekonomije, Poslovna ekonomija.

Treća varijanta:  tri testa od sledeća četiri predmeta (20 bodova na svakom testu): Istorija, Geografija, Sociologija i Opšte obrazovanje i informisanost

Na svakom od ovih testova može se ostvariti po 20 bodova. Predviđeno vreme za rad je 120 minuta.

Pored ovoga, na osnovu uspeha postignutog u srednjoj školi, kandidat može dobiti najviše 40 bodova. Broj bodova iz srednje škole se obračunava kao dvostruki zbir svih srednjih ocena od I do IV razreda.

Konačna rang-lista dobija se na osnovu ukupnog broja bodova koji je kandidat ostvario za postignuti uspeh u srednjoj školi i broja bodova koji je postignut na testovima prijemnog ispita.

Ovde možete preuzeti primere ispitnih testova iz svih predmeta koji se polažu na Ekonomskom fakultetu (PROBNI TEST).

Više o prijemnom ispitu, literature za pripremu i pripremnoj nastavi možete pronaći ovde.

🎓 KONKURS ZA UPIS 2020/2021

Školarina za samofinansirajuće studente iznosi od 92.022 do 121.082 dinara u zavisnosti od uspešnosti studiranja.

Školarina za strane državljane iznosi 1.500 evra.

BROJ MESTA - EKONOMSKI FAKULTET BEOGRAD

Naziv studijskog programa Budžet Samofinansiranje Ukupno
Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika – 4 godine
610
290
900
Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika – 3 godine
400
400
UKUPNO
610
690
1300

Studiranje na Ekonomskom fakultetu u Beogradu mnogo je više od samog učenja i studiranja. Kroz mnoge studentske organizacije studenti aktivno vode obrazovne, poslovne, humanitarne i zabavne projekte. Na našem fakultetu postoji i Sportski klub Ekonomist, koji je aktivan već nekoliko decenija. Klub ima mušku i žensku odbojkašku, košarkašku i rukometnu ekipu, kao i mušku ekipu za mali fudbal. Velika pažnja se takođe posvećuje pojedinačnim sportovima, uključujući šah, stoni tenis i plivanje. Mnogi timovi iz Sportskog kluba Ekonomist osvojili su brojne medalje na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Za sve dodatne informacije partite sajt Fakulteta i stranicu @janaekofu.

Tvoj sledeći korak!

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

7 Comments
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tanja
2 godine ranije

Da li postoji mogućnost prebacivanja na samofinansiranje sa Metropolitana smer menadzer za biznis i marketing.

ja sam ja
3 godine ranije

koji su smerovi

Mare
4 godine ranije

Koliko bodova treba za budzet,a koliko za samofinansiranje?

Kosinus
3 godine ranije
Reply to  Mare

Da li bi neko bio ljubazan da odgovori na ovo pitanje.

stefan
4 godine ranije

kada moze najkasnije da se plati prva rata za ucenike koji se samofinansiraju?

Danijel Hardmen
4 godine ranije

Koji poslovi mogu da se rade sa ovim fakultetom

Darko
4 godine ranije

U Srbiji nijedan nažalost.