Studirate u Nemačkoj? Iskusite je kao pravi Nemac!

26/03/2015 09:47

Studirate u Nemačkoj? Iskusite je kao pravi Nemac!

Mnogo je priča i stereotipa koji se vezuju za Nemce. Ukoliko želite da doživite ovu zemlju i iskusite njenu kulturu na pravi način, ne propustite sledeće.

Putovanje nemačkom železnicom (Deusche Bahn) 

nemacka-zeleznica

Nemačka železnica

Nemačka železnica se smatra jednim od simbola ove zemlje. Nemci su godinama ulagali u svoju železnicu i sada imaju jedan od najrazvijenijih železničkih sistema u Evropi, a i šire. Putovanje ovom železnicom je veoma jednostavno, mada se ne može reći i da je jeftino. Cena vozne karte može da varira, od 6 do više od 100 evra, u zavisnosti od vrste voza kojim se putuje i dužine relacije. Ipak, uz mesečnu voznu kartu moguće je uštedeti malo novca na putovanje železnicom, i to se, naravno, isplati ukoliko je železnica vaš jedini izbor. Postoji još jedna povoljnost koja se tiče nemačke železnice. Ako radite ili studirate, a subota i nedelja su vam jedini slobodni dani i jedini dani kada možete putovati, imate sreće. Tokom vikenda, nemačka železnica nudi specijalne ponude i popuste, pa tako tada možete kupiti takozvanu kartu Srećan vikend (Happy weekend). Ovu kartu zajedno može da koristi petoro ljudi tokom jednog vikend dana. Takođe, postoje i jeftine karte za brze vozove, mada zahtevaju rezervisanje unapred.

Iskusite zajedničku vožnju

Zajednička vožnja je posebna vrsta usluge koja je dostupna u Nemačkoj, mada je popularna i širom Evrope. Može se reći da je to nova verzija auto-stopa. U Nemačkoj, to je verovatno najbolji način za putovanje širom zemlje. Veoma je brz, prilično jeftin, a mesto u nečijem automobilu se rezerviše putem vebsajta Mitfahrgelegenheit. Ipak, ostaje jedna briga: koliko je bezbedno putovati na ovaj način? Nema sumnje da putovanje tuđim kolima, sa nepoznatim ljudima, zahteva poseban oprez, ali, s druge strane, može se posmatrati kao avantura i svojevrstan izazov.

Posetite pivnicu 

pivo

Nemci pivo ne svrstavaju u alkohol

Pivo i kobasice – nije li to svima prva asocijacija za Nemačku? Za to postoji razlog. Nemci su veoma ponosni na svoje pivo, a ponekad i na svoje pivopijske navike. Nemci mogu da piju satima, piju u vozu, na ulici, jednostavno svugde. U razgovoru s mlađim ljudima lako se može primetiti da oni pivo ne ubrajaju u alkohol. Dakle, razumljivo je što pivnice predstavljaju sastavni deo nacionalne kulture. Takođe, postoji nepisano pravilo kada se radi o naručivanju piva, a koje vam može pomoći da se stopite s lokalnom sredinom – ako ste u Kelnu, pravi izbor je pivo Koelsch, ali ako ste u Bremenu, bolje je naručiti Beck’s.

Idite na fudbalsku utakmicu

Ako su pivo i kobasice prva asocijacija na Nemačku, fudbal je definitivno druga. Naravno, Nemci su jako ponosni i na svoj fudbal i za njih se može reći da su najlojalniji navijači. Praćenje nemačkog fudbala uživo može biti neverovatno životno iskustvo. Tu se ne radi samo o utakmici. Dobra celodnevna atmosfera je ono što ove događaje čini posebnim. Dan utakmice je dan kada se u vozovima još od ranog jutra čuju navijačke pesme, a žurke neguju takvo raspoloženje do dugo u noć.

Ne propustite žurku na plaži

Žurke na plaži su veoma popularne u Nemačkoj. Obično se tokom leta obale reka prekriju velikom količinom peska, posade se palme i tako se improvizuju plaže. Nemci vole da uživaju u izležavanju na travnatim površinama duž reka, kao i da se sunčaju, bez obzira na to da li je napolju toplo ili nije. Ako uhvatite sebe u nekom depresivnom raspoloženju što ste usred leta zaglavljeni u Nemačkoj, glavu gore, plaže postoje i u zemljama sa pretežno hladnim i kišovitim vremenom.

Posetite Berlin 

berlin-nocu

Ovako izgleda Berlin noću

Poseta Berlinu je obavezna, ne zato što je to prestonica Nemačke, već zato što je to priča za sebe. Berlin je multikulturalan, lud, zanimljiv grad; njegovi žitelji su jedinstveni, ponekad su nervozni i nisu uvek ljubazni, kao što je to slučaj sa Nemcima na zapadu. Berlin nije prostorno centralizovan, tamo nema gradskog centra, niti su važna i interesantna mesta locirana oko glavnog trga. Grad ima sopstvenu istoriju i predstavlja vezu između istočne i zapadne kulture.

Probajte turski rotirajući ćevap (Donner Kebab)

Ovo nije tradicionalna hrana sa ovih prostora već dolazi iz Turske, ali je bez problema možete naći bilo gde u Nemačkoj. Istovremeno, to je najjeftiniji obrok koji možete kupiti u nemačkim gradovima i košta oko 2,5 evra. Posebno ga vole međunarodni studenti i to ne zato što je jeftin, već i zato što je drugačiji od tradicionalne hrane. Osim ovog jela, u restoranima turske hrane mogu se probati dobri bureci, baklave i sl.

Posetite tursku četvrt

Kebab je već pomenut, što znači da na svom spisku mesta koje morate da posetite dok ste u Nemačkoj obavezno treba da bude i turski kraj. To je deo grada gde možete naći ukusnu hranu, kao i bezbroj pristupačnih radnji. Tursko-arapske četvrti su lokacije gde ćete, verovatno, naći najbolji sladoled u gradu. Ove četvrti su odličan izbor i za kupovinu suvenira, samo nemojte previše očekivati kada je kvalitet istih u pitanju.

Razgledajte grad sa reke 

rajna

Reka Rajna – jedna od najdužih i najvažnijih reka u Evropi

Razgledanje grada brodom je definitivno najbolji način da u jednom danu vidite najviše prizora. Krstareće ture razgledanja grada nisu preskupe, a svakako su nezaboravno iskustvo. Vožnje čamcem duž Rajne ili Špreje, izležavanje na suncu, ispijanje hladnih nes-kafa, uživanje na povetarcu…Postoji li bolji način da se provede nedeljno prepodne?

Ne zaboravite na kupovinu

Ako imate sreće da boravite u Nemačkoj u vreme sezonskih popusta, možete veoma dobro proći u kupovini. Najbolji period za neverovatnu kupovinu je, bez razmišljanja, kraj avgusta. Tada se artikli iz letnjih kolekcija mogu kupiti skoro za džabe. Svaki nemački grad ima svoju šoping-ulicu, a kada sezonska rasprodaja dođe na red, sve radnje u ovim zonama za kupovinu rade i tokom vikenda.

26/03/2015 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments