Upis na fakultet i posle trogodišnje srednje škole

24/04/2017 10:06

Upis na fakultet i posle trogodišnje srednje škole

Učenici koji upišu srednju trogodišnju školu po dualnom sistemu obrazovanja imaće mogućnost da, ukoliko se predomisle, ipak upišu fakultet posle srednje škole.

Iako je dualno obrazovanje jedan od načina da se učenicima nakon srednje škole obezbedi posao u struci, ono će omogućiti i da mladi nastave školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova.

Kako bi obezbedili sebi priliku da posle trogodišnje srednje škole počnu da studiranju učenici će najpre morati da sačekaju godinu dana, kada će im biti pružena mogućnost da se zaposle, a nakon toga mogu polagati opštu maturu (ukoliko su prethodno već položili i završni ispit) i konkurisati za upis na željeni fakultet.

Dualnim obrazovanjem je predviđeno da učenici u prvoj godini jedan dan nedeljno provedu na praksi u nekoj od kompanija sa kojom škola i roditelji potpišu ugovor, u drugoj godini dva dana nedeljno, dok je u trećoj godini predviđeno da u firmama provedu tri dana nedeljno na praksi.

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom sistemu obrazovanja od kompanija u koje idu na praksu dobijaće po 5.000 dinara mesečno džeparac.

24/04/2017 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
7 godine ranije

Da li moze da se upise fakultet nakon dvogodisnje skole,ja sam zavrsio skolu za mentalno obolele jer sam malo retardiran,da li bi mogao da zavrsim fakultet ali jako lak neki da ucim jawko malo u skoli