Skener najnovije generacije u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu

25/03/2015 12:02

Skener najnovije generacije u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu

Univerzitetska biblioteka u Beogradu dobila je robot-skener najnovije generacija koji sam skenira, kopira, a knjige u isto vreme postaju i deo digitalne biblioteke.

Cilj digitalizacije svih knjiga koje poseduje Univerzitetska biblioteka je da sve knjige postanu dostupne studentima sa hendikepom. Pored toga, sva literatura koja se bude nalazila u digitalnoj biblioteci tu će se i čuvati.

Ovakav skener, koji prebacuje knjige u digitalni format, poseduje još samo nekoliko evropskih biblioteka.

Zahvaljujući ovom skeneru slabovidi studenti će imati pristup knjigama koje do sada nisu mogli da koriste.

Literatura koja njima bude potrebna biće skenirana, prebačena iz slike u tekst, a onda će uz pomoć govornog softvera koji instaliraju na svom računaru, a koji čita tekst, moći da slušaju sadržaj koji se nalazi u knjizi.

Sve knjige koje su digitalizovane deo su zajedničkog fonda svih univerzitetskih biblioteka u Srbiji.

Ovaj robot-skener se u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu nalazi zahvaljujući projektu “Ekvijed” u okviru Tempus programa koji se zalaže za nabavljanje opreme i tehnologije koja će pomoći srednjoškolcima i studentima.

Ovaj skener može da za jedan sat skenira 2.500 strana. S obzirom na to da Univerzitetska biblioteka poseduje 1.700.000 publikacija koje u proseku imaju po 300 strana, da bi se sve knjige digitalizovale bilo bi potrebno 24 godine – ukoliko bi skener radio 24 sata svakog dana, odnosno bez prestanka.

Izvor: RTS

25/03/2015 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments