Kako najbrže i najjednostavnije spremiti ispit?

16/04/2020 13:33

Kako najbrže i najjednostavnije spremiti ispit?

I dalje vas ljuti kada stariji kažu da je spremanje ispita jedina obaveza koju imate, da je najlakša i da zaista ne shvataju kako ni tome ne možete u potpunosti da se posvetite. Bezmalo olako shvatanje, zar ne? 

Pored motivacije, koncentracije, odmora i dobrog raspoloženja, jedna od stvari koja kvari ovaj njihov „jednostavan“ koncept je interesovanje za predmet i lakoća u mogućnosti izučavanja i razumevanja istog.

Neki od najlakših načina za učenje i pamćenje biće prikazani u ovom tekstu.

Naravno, prvo i osnovno je da se pripremite za učenje i dobro organizujete. Šta to znači?

Najbolje bi bilo da koristite neku vrstu podsetnika, mesto na kom „škrabate“ i pišete komentare. Tu bi trebalo da razvrstate oblasti koje su potrebne za učenje, one koje su vam lakše, one koje su teže i obavezne, vrste zadataka ukoliko ih imate, napomene profesora koje ste zapisali, i slično. 

Dalje, kada rešite da se zatvorite i učite, to podrazumeva da otklonite sve smetnje, a ne samo da se zaključate i ne izlazite. Odložite svoj mobilni, tablet, slušalice, što znači da nema muzike, ukoliko vas ometa. Naravno, ukoliko to nije slučaj, muzika je dobro došla kao motivator.

Pomoćna sredstva pri učenju mogu biti flomasteri, skipte, pitanja koja ste nabavili od starijih kolega i koleginica i drugo.

Kada smo kod skripti i pitanja, bilo bi poželjno proveriti da li je to što imate tačno, jer se dešava da je nešto izbačeno, da su neke lekcije dodate, pa i da je profesor rešio da baš za ovaj ispitni rok uvede zadatke o kojima ništa niste čuli. 

Nemojte štedeti na pauzama – one su izvor oporavka. Ako vam je baš teško to da prihvatite, ili vam je žao da „gubite vreme“, setite se da morate da jedete, pijete i da zaista napravite pauzu zbog toaleta. Dakle, pauze od 10-15 minuta su produktivne.

Ukoliko ste navikli, nastavite sa učenjem u grupama, jer međusobno preslišavanje jeste jedan od produktivnijih vidova učenja. 

Pokušajte da se organizujete tako da dovoljno spavate, jer odmor utiče na oštar fokus i motivaciju, koji se zajedno pretvaraju u odlično pamćenje i razumevanje. 

Za kraj, ali nikako manje bitno, preslišavajte se tako što ćete se truditi da razumete materiju, a ne samo da naučite napamet, a ako postoje probni testovi – ne izbegavajte ih.

16/04/2020 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments