Život sa roditeljima tokom studija

17/04/2023 12:33

Život sa roditeljima tokom studija

Za mnoge početak studiranja predstavlja težak period, jer je u pitanju period većih promena u životu – izbor studija, novi ljudi, promena sredine, pa čak i selidba u novi grad. Sve to iziskuje i određenu sumu novca. Život sa cimerima, u domu ili u stanu u gradu, košta. Poslovi nakon predavanja crpe svu energiju, a umor vam neće pomoći tokom ispitnog roka.

Život sa roditeljima ima svoje prednosti, kao što je ušteda sredstava i poznata sredina.

Otvoreno razgovarajte sa roditeljima

Većini je teško da traži dodatni džeparac za provod od roditelja. Odavno ste punoletni, odabrali ste nastavak studija, živite pod njihovim krovom i još izvoljevate? Dosta stresa proističe iz ovakvih situacija, a dodatni stres nikom ne treba. Moguće je i da ste prva osoba u porodici koja je upisala studije, pa je potrebno da im objasnite kako sve funkcioniše. Sedite i otvoreno razgovarajte sa svojom porodicom o svemu, a zatim isplanirajte sve zajedno.

Sve je stvar navike

Prevoz do fakulteta ume da bude dug, ukoliko živite u drugom gradu. Saobraćajne gužve, vozovi i autobusi, izgubljeni sati. Nemojte unapred da se nervirate i stresirate zbog stvari koje ne možete promeniti. Iskoristite vreme u prevozu za opuštanje – slušalice u uši i lagana muzika ili čitajte neku dobru knjigu.

Prostor za učenje

Kod kuće verovatno imate svoju sobu i svoj kutak za učenje. Nema cimera, nema gužve u sobi, nema nikakvih rasporeda učenja niti druženja, pravila i dogovora. Vaš prostor organizujte kako želite, a vreme za učenje isplanirajte kako vam odgovara.

Poznata sredina je sigurna sredina. Većina se oseća samouvereno u sredini u kojoj provodi najviše vremena. Život sa porodicom, pored buke i čestih neslaganja, znači i sigurnost, podršku i ljubav. Niko vas neće razumeti, a ni podržati bolje i više od roditelja.

17/04/2023 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments