Kako bez treme na prijemni?

01/06/2016 10:23

Kako bez treme na prijemni?

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u školovanju je svakako polaganje prijemnog ispita. Kada ste već odabrali fakultet i pripremali se – trebalo bi izaći na ispit i dati sve od sebe.

Problem je što su svi budući studenti svesni koliko je važan taj ispit koji polažu, jer im on može odrediti budućnosti – u potpunosti! Odnosno, bar ono čime će se baviti u životu i šta će im biti profesija.

Čak i oni koji inače pod pritiskom dobro rade, na prijemnom ispitu se mogu susresti sa tremom – koja može biti najveći neprijatelj u ovoj situaciji.

Sve informacije o upisu na fakultete!

Međutim, postoji način da izbegnete ili barem ublažite ovo stresno stanje i sputate tremu – pre nego što ona sputa vas.

Šta raditi kada dođe dan prijemnog ispita?

Naravno, podrazumeva se da ste se do sada već dovoljno dobro pripremili za prijemni ispit, kada je gradivo koje ćete polagati u pitanju. Ali evo saveta i kako se pripremiti za taj dan – kako biste se osećali što bolje i spremnije:

  • Dobro se naspavajte – lezite na vreme dan pred prijemni ispit i spavajte između sedam i devet sati.
  • Doručkujte – pogotovo ako vam je prijemni ispit zakazan za prepodnevne sate, nemojte preskakati ovaj obrok. Pojedite nešto što vam prija i što inače volite da jedete ujutru.
  • Ne ponavljajte gradivo – nemojte na dan prijemnog da planirate ranije ustajanje radi ponavljanja gradiva. To uradite pre nego što uveče legnete da spavate, a ujutru razmišljajte pozitivno i podignite sebi samopouzdanje – imajte veru u sebe da ste to do sada već sve savladali!
  • Dođite na vreme – odnosno, dođite barem pola sata ranije. Na ovaj način ćete imati dovoljno vremena da se priviknete na prostor u kom ćete polagati prijemni, a imaćete priliku i da osmotrite konkurenciju.

Kako se ponašati na prijemnom ispitu?

Kada se već nađete u prostoriji u kojoj ćete polagati ovaj veoma značajan ispit – potrudite se da vreme koje imate iskoristite na najbolji mogući način, a evo i kako:

Državni fakulteti u Srbiji!

  • Ponesite pribor i flašicu vode – prilikom polaganja prijemnog ispita biće vam potrebno barem olovka, ako ne i još nešto od pribora (o tome se raspitajte ranije). Pored toga možete poneti i flašicu vode kako biste se osvežavali (malim gutljajima) – i ostalo ništa nije dozvoljeno.
  • Ponesite potrebna lična dokumenta – na ovaj način dežurno osoblje može da stekne uvid u to da li su svi koji su se prijavili za prijemni i došli, odnosno da ste to baš vi, a ne neko drugi umesto vas.
  • Slušajte uputstva – kada se svi smestite u prostoriju za polaganje prijemnog ispita, dežurno osoblje će vam predstaviti pravila po kojima se polaže ovaj ispit, kao i način na koji popunjavate test, odgovorate na pitanja i slično. U ovom momentu potrebno je da budete skoncentrisani i da slušate sve – kako biste mogli sa što više razumevanja da započnete polaganje.
  • Pažljivo pročitajte svako pitanje – nemojte žuriti sa čitanjem pitanja, da se ne bi desilo da na lakšim trik-pitanjima pogrešite.
  • Uradite prvo ono što znate – kada se pred vama nađu pitanja, potrudite se da prvo uradite ono što znate. Ako ste zamislili da vaša taktika bude da redom popunjavate pitanja – ipak preskočite pitanja za koja niste sigurni da znate odgovor i odgovorite na ona za koja ste sigurni. Kasnije se vratite i redom popunjavajte preostala pitanja. Na ovaj način možete biti sigurni da ste uradili sve što znate i nećete se naći u situaciji da dođe kraj prijemnog, a da ste vi stigli do pola testa – jer ste se “zaglavili” na pitanjima koja su vam malo teža.
  • Proverite sve odgovore kada završite – kada mislite da ste završili, a imate još vremena do kraja polaganja, pokušajte da pređete još jednom sva pitanja i proverite odgovore.
01/06/2016 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments