Šta je kajzen metod?

22/09/2022 10:00

Šta je kajzen metod?

Zašto je teško zagrejati stolicu i zašto se funkcioniše po principu odlaganja? Odgovor je prost, zbog lenjosti.

Uvek se čeka taj poslednji trenutak..

Kako se rešiti lenjosti?

Vreme je da se jednom zauvek rešite ove loše navike. Ukoliko s vremena na vreme ovakva lenjost prevlada, tu je kaizen – drevna japanska metoda.

Pogledajte još: MURDER tehnika učenja

Metod kaizen potiče iz Japana a sama reč je složenica od reči – “kai” što znači “promena” i “zen” što se prevodi kao “mudrost” ili kao “dobro”. Savetujemo vam da pokušate. Naime, spremićete ispit na vreme i promenićete uobičajene navike na bolje.

Primena kajzen metoda na učenje

Kaizen može da se posmatra i kao konstantno unapređenje. Metod je odličan i za primenu u sferi ličnog razvoja. Suština metode leži u usvajanju sitnih promena – 1 minut dnevno za poboljšanje ili korak-po-korak.

Koliko god da je vremena potrebno za pripremu diplomskog, pisanje seminara, učenje stranog jeziki ili sticanje kondicije, kaizen metoda može da se primeni i da pomogne. Tajna uspeha leži u tome što nas kaizen uči da ne postavljamo sebi suviše velike i nedostižne ciljeve koji će nas neminovno navesti na odustajanje, već da do krajnjeg uspeha dođemo postepeno korak-po-korak.

Raspodelite materiju i obaveze, doslovno ih obavljajte minut-po-minut. Na primer, danas pročitajte jednu stranicu, sutra još jednu, ni manje ni više i tako svaki dan.

Pogledajte još: Saveti za bolje pamćenje

Naučite sebe da budete dosledni. Vremenom se stiče navika i zadatak postaje sve lakši. Kaizen metod se preporučuje i zato što jednom uvedene promene zaista traju.

Akcenat kod ove metode nije na cilju, već na kontinuitetu i doslednosti. Najbolja motivacija je saznanje da svakodnevno radite na sopstvenom napredovanju.

O efikasnosti metode govori i činjenica da se odavno primenjuje i u biznisu. Poenta kaizena je težnja za kontinuiranim unapređenjem života ili biznisa, tako da to postane vaš sastavni deo.

Kod koga ova metoda neće rezultirati uspehom?

Kod onih koji smatraju da sve znaju, da su u svemu najbolji i da im ne treba pomoć. U pitanju je sujeta.

Kaizen metoda ne osporava to da je neko ekspert u svojoj oblasti, ne osporava da vi najbolje znate kako funkcionišete i kako učite, već da se trudite da konstantno napredujete, radite na sebi i razvijate se.

22/09/2022 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments