7 saveta za uspešno studiranje

11/09/2014 11:19

7 saveta za uspešno studiranje

Početak nove školske godine je tu, i veliki broj novih studenata se upisao na fakultete. Kako se studiranje ipak razlikuje od srednjih i osnovnih škola, par saveta nije na odmet.

Ovde ćete naći nekoliko saveta za studente, i brucoše i starije studente, koji bi trebalo da pomognu i olakšaju studentski život.

1. Organizujte se

Ovde je sve poprilično jasno. Ukoliko se organizujete kako treba, iskoristićete vreme na najbolji i najefikasniji način, što znači da ćete imati i slobodnog vremena. Ukoliko imate problema sa organizacijom, možete sebi olakšati tako što ćete sve zapisivati u blokčić ili na lepljive papiriće i uvek nositi sa sobom. Zapisujte sastanke, liste za šoping, telefonske brojeve, vannastavne aktivnosti, domaće zadatke i sve što vam je bitno.

Ukoliko ste zavisnik od tehnologije, postoji dosta aplikacija za smartfon koje vam mogu zameniti blokče, a uz to možete namestiti i alarm tako da budete sigurni da nećete ništa zaboraviti. Listu stvari koje treba da obavite redovno ažurirajte, bar jednom nedeljno ako možete.

2. Upoznajte svoje profesore

Na sajtu vašeg fakulteta portražite svoje profesore i pročitajte njihovu biografiju. Možete i da se raspitate kod starijih studenata kakav je koji profesor, kakav im je način predavanja i kako izgleda ispit. Nikad nije na odmet raspitati se, a znaćete i kako da se ponašate na kom predmetu.

3. Pridružite se nekoj organizaciji

Postoji dosta studentskih organizacija i vannastavnih aktivnosti, i uvek je dobro pridružiti se nekoj koja vas zanima – možete da steknete dosta prijatelja sa zajedničkim interesovanjima, a period tokom studiranja treba da bude vreme kada ste društveno najaktivniji i kada imate priliku da najviše toga iskusite.

4. Slobodno govorite

javljanje

Stidljivost se ne isplati – ukoliko profesor pita nešto, a vi znate odgovor, skupite hrabrosti i podignite ruku. Vremenom će vam to postati nešto uobičajeno, a profesor će vas primetiti i steći će dobar utisak o vama, što vam svakako može pomoći, na primer, na usmenom ispitu.

5. Čitajte “za svoju dušu”

Ovo znači dve stvari: 1) potrudite se da u obaveznoj literaturi uvek pronađete nešto zanimljivo, i 2) čitajte literaturu koja nije obavezna – bilo da je to roman, enciklopedija ili nešto slično. Zadajte sebi zadatak da pročitate određen broj knjiga za godinu dana i potrudite se da ispunite taj cilj. Uvek možete za vreme vožnje autobusom da čitate neko zanimljivo štivo – vreme će vam brže proći, a radićete nešto korisno.

6. Postavite ciljeve

Stremite da nešto postignete svakog semestra. Ne mislimo na ocene – mislimo na nešto što bi vas zadovoljilo i usrećilo. Možete da postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve. Pogledajte kako provodite vreme – da li će vam to pomoći da te ciljeve ostvarite? Možete i da ih postavite tako da vam pomognu u budućnosti i da budu povezani sa onim čime želite da se bavite.

7. Pronađite balans

Kada završite sa ispitima, vreme je da pronađete izduvni ventil za sav stres koji se do tada nakupi. Zovite prijatelje, napravite žurku, družite se, provodite vreme u prirodi. Kada završite sa svim obavezama zaslužujete da provedete odmor kako želite. Zapamtite, na fakultetu niste samo da polažete ispite, već i da se razvijate kao ličnost, a to ne možete ako ne radite stvari koje vam prijaju.

11/09/2014 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments