Kako da učenje ne bude bauk – Nekoliko saveta za produktivniji rad

03/05/2022 11:59

Kako da učenje ne bude bauk – Nekoliko saveta za produktivniji rad

Približava se vreme ispitnih rokova i prijemnih ispita, a prolećni dani sve mame napolje. Takođe, nakon vanrednog stanja i prinudne pauze od brojnih aktivnosti, navike su nam se izmenile. Teško je ponovo se vratiti svakodnevnim obavezama, pa vam zbog toga donsimo nekoliko saveta za produktivniji rad i učenje.

Da bi učenje bilo uspešno i da ništa ne bi ometalo vašu koncentraciju, važno je da pripremite prostor i da se dobro organizujete. Rutina će vam olakšati posao i održati radne navike.

  1. Radni prostor

Bilo bi dobro da imate jedno mesto na kojem učite i držite svoje knjige i pribor. Tako ćete biti bolje organizovani, uvek ćete znati gde vam stoje stvari i gde započinjete svoj radni dan. Prednost je ako je to mesto svetlo i prijatno, tako da vam ne bude teško da tu provodite vreme. Dobro je da radni sto bude čist i uredan, bez suvišnih predmeta na njemu. To će sprečiti da vam stvari odvlače pažnju, ali i da vam se nered koji je oko i ispred vas „useli“ i u misli. O telefonima i drugim pametnim ekranima ne moramo posebno ni da govorimo. Uvek je bolje skloniti ih onda kada moramo da se usredsredimo na nešto važno.

  1. Planirano učenje

Uvek je lakše kada imate plan i raspored. Napravite ga tako da imate dovoljno vremena za obaveze, ali i za pauze i odmor. Procenite koje vreme vam najviše odgovara za učenje, da li je to jutro ili neki popodnevni sati. Na osnovu toga organizujte i druge aktivnosti. Uvek sebe nagradite zasluženim predahom. Motivisaće vas ako, dok učite, podsetite sebe da ćete nakon toga provesti vreme sa prijateljima i porodicom ili uživajući u svojim hobijima.
Ne postavljajte pred sebe previše zadataka, koje nije lako ostvariti. Kada zacrtate nerealne ciljeve, mučiće vas osećaj da niste ostvarili sopstvena očekivanja i to će umanjiti vašu motivaciju. Kombinujte teže i jednostavnije gradivo i nikada ne ostavljajte za jedan dan samo ono što ne volite i što vam je naporno. Ono u čemu ste dobri i što volite, ispuniće vas energijom i zadovoljstvom, pa ćete lakše savladati i neke ne baš omiljene lekcije i zadatke.

  1. Briga o sebi

Koliko je važno da je prostor oko vas uredan, toliko je bitno i da ste vi u dobroj formi i zdravi. Osluškujte svoje telo i njegove potrebe. Kada ste izloženi naporima i stresu, važno je da brinete o svom zdravlju više nego obično. Provodite dovoljno vremena napolju, na suncu i čistom vazduhu. Nemojte pauze koristiti da pogledate nešto na telefonu ili računaru, već razbistrite misli. Pijte dovoljno vode, ona će vas razbuditi i održati vašu pažnju više nego kafa u koju se svi uvek uzdamo. Voće, vitamini i fizička aktivnost biće vam dobri saveznici u održavanju zdravog tela.

Ovo su samo neki od univerzalnih saveta i preporuka, koji vam mogu biti od pomoći. Važno je da sami procenite svoje potrebe i mogućnosti i da na osnovu toga odredite put. Kad postignete željene rezultate, to će biti vetar u leđa za naredne izazove.

03/05/2022 11:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments