Koje povlastice imaš kao student?

09/02/2018 14:37

Koje povlastice imaš kao student?

Studenti imaju brojne povlastice, poput jefitnijih karata za bioskope, pozorišta i za gradski prevoz. U nastavku saznaj kako da iskoristiš svoj indeks na pravi način i da uštediš novac.

Povlastice i popusti za studente

Studentima su dostupni mnogi popusti kako u zemlji tako i inostranstvu, a za sve to potreban je samo indeks. Ovde spadaju karte za pozorišta, bioskope, sportske hale za na primer klizanje, plivanje i sl.

Ipak, za najveći broj popusta, potreban je i studentska čip kartica, koja se dobija u studentskom centru.

Što se tiče prevoza, povlašćenu kartu izdaju preduzeća koja obavljaju taj prevoz.

Pomoću studentske čip kartice moguće su povlastice u “Železnici Srbije”.

Studentska čip kartica

Za korišćenje usluga studentskih centara (smeštaj u studentskim domovima i ishrana u studentskim restoranima) neophodna je studentska čip kartica, koja služi za identifikaciju pri ulasku u sve objekte studentskih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Boru i Kosovskoj Mitrovici.

Pomoću ove kartice moguće je plaćati stanarinu u studentskom domu, obroke u studentskim restoranima i ostale usluge studentskih centara. Uz to, kartica služi kao elektronski zdravstveni karton na Studentskoj poliklinici u Beogradu i kao zvanična identifikacija na Pravnom i Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Ova kartica, u stvari, objedinjuje u sebi i međunarodne omladinske, odnosno studentske kartice EURO<26 i ISIC i zato se naziva EURO<26 ISIC studentska čip kartica.

Kartice ISIC i EURO<26

Međunarodna studentska identifikaciona kartica ISIC u 110 zemalja predstavlja zvaničan dokument, odnosno potvrdu da je osoba student, i omogućava niz popusta u tim zemljama. I kartica EURO<26 (samo za mlađe od 30 godina) omogućava niz popusta u velikom broju evropskih zemalja.

Gradski prevoz za studente

Beograd: Povlasticu za gradski prevoz mogu da dobiju studenti koji se školuju u Beogradu ili studiraju u nekom drugom gradu, ali žive u Beogradu. Povlasticu, koja omogućava kupovinu mesečne markice za prevoz koja košta upola manje od pune cene, mogu da dobiju studenti fakulteta mlađi od 30 godina i studenti visokih škola strukovnih studija mlađi od 26 godina.

Novi Sad: Ako hoće da izvadi pretplatnu kartu, student ne sme biti sQAtariji od 27 godina, a osim mesečne markice moguće je kupiti i godišnju kartu.

Niš: Studentsku legitimaciju za prevoz mogu da dobiju studenti mlađi od 26 godina koji imaju prijavljeno prebivalište u Nišu i raseljeni s Kosova i Metohije koji su tamo prijavili boravište.

Kragujevac: Nema starosnih ograničenja, niti ograničenja kad je reč o prebivalištu, pod uslovom da doneseš potvrdu da si student.

U svim gradovima potrebno je da doneseš fotokopiju lične karte (original na uvid), jednu fotografiju (dimenzije se razlikuju od grada do grada) i popunjen zahtev za izdavanje pretplatne karte.

U Novom Sadu zahtev mora biti overen na fakultetu, u Nišu i Kragujevcu potrebna je potvrda da si student, a u Beogradu može i jedno i drugo.

Izvor: upravusi.rs

09/02/2018 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
6 godine ranije

Ja mislio da prevoz za studente važi do 26 godina, nisam predstave imao da je do 30.