10 grešaka u govoru tela koje treba izbegavati tokom razgovora za posao

08/04/2015 10:06

10 grešaka u govoru tela koje treba izbegavati tokom razgovora za posao

Vaši odgovori na pitanja na razgovoru za posao nisu jedina stvar koja može da osigura ili pokvari šanse za dobijanje posla. Govor tela takođe igra veliku ulogu.

Izrazi lica, položaj tela i drugo fizičko ponašanje mogu da otkriju više o osobi koja traži posao nego reči koje koristi. Poslodavcima vaš govor tela može da otkrije mnogo više o tome ko ste vi.

Poslodavci traže te neverbalne znake koji ukazuju na nivo stručnosti kandidata i da li su oni pravi izbor za tu poziciju.

Prema menadžerima za zapošljavanje, postoji niz grešaka u govoru tela koje prave kandidati za posao. Deset najvećih grešaka su:

 1. Premalo ili potpuni nedostatak gledanja direktno u oči osobe koja vas intervjuiše za posao.
 2. Premalo ili potpuni nedostatak osmehivanja.
 3. Igranje sa nečim što se nalazi na stolu.
 4. Nepravilno držanje tela.
 5. Previše se vrpoljite dok sedite.
 6. Držite ruke prekrštene preko grudi.
 7. Igranje sa kosom i dodirivanje lica.
 8. Slab stisak ruke prilikom rukovanja.
 9. Previše gestikulirate rukama.
 10. Previše snažan stisak ruke tokom rukovanja.

Studija otkriva da skoro polovina poslodavaca tokom prvih 5 minuta razgovora za posao zna da li je kandidat pravi izbor za poziciju. Nakon 15 minuta, taj broj dostiže 90%.

Da bi postigli najviše tokom razgovora za posao iskoristite sledeće savete:

 • Vežbajte: Najbolji način da se izbegne katastrofa je da budete pripremljeni. Vežbajte unapred mogući razgovor za posao sa vašim prijateljima ili članovima porodice. Kada završite, zamolite ih da vam prenesu svoja zapažanja o stvarima kao što su držanje tela, stisak ruke prilikom rukovanja i gledanje u oči.
 • Snimajte se tokom vežbanja razgovora: Osobe koje traže posao mogu zapaziti dosta o svom ponašanju i predstavljanju sebe tako što će snimiti video snimak probnog razgovora za posao. Dok gledate sebe možete ustanoviti greške koju nesvesno pravite.
 • Znajte svoj “govor u liftu”: “Govor u liftu” predstavlja govor u trajanju od 30 sekundi koji sumira čime se bavite i zašto bi baš vi bili odličan izbor za tu ulogu. Ovo je odličan način da odgovorite na uobičajenu frazu na razgovoru za posao „recite nam nešto o sebi“. Osim što ćete pripremiti odgovor unapred, takođe budite spremni da kasnije potvrdite svoje tvrdnje sa naročitim primerima koji pokazuju vaše veštine i iskustvo.
 • Uradite domaći zadatak: Pre razgovora za posao, posvetite vreme istraživanju kompanije za čiju poziciju idete na razgovor i pripremite nekoliko pitanja za osobu koja obavlja razgovor. Na taj način ćete pokazati poslodavcu da ste jednako zainteresovani za njih, kao što su i oni za vas.
 • Opustite se: Pre razgovora za posao nekoliko puta udahnite duboko. To će pomoći da ublaži nervozu koja vodi ka vrpoljenju na stolici i drugim ispoljavanjima nervoze.
08/04/2015 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments