Kako se pripremiti za fakultet

19/04/2014 13:51

Kako se pripremiti za fakultet

Fakultet je velika prekretnica u životu. Mnogi će otići iz porodičnih gnezda i po prvi put u životu živeće sami ili sa cimerima.

Sa jedne strane sve izgleda uzbudljivo, ali sa druge je i pomalo zastrašujuće. Na šta se treba pripremiti kada krećete na fakultet, odnosno kakve navike trebate razviti?

Kako rasporediti vreme? – Dobra organizacija vremena na fakultetu je pola posla. Treba se naviknuti na to da nema roditelja koji će vas buditi, koji će vas vući za rukav kada treba da idete na predavanje ili vas dočekivati toplim obrocima. Za sve ste sami odgovorni i treba svaki dan rasporediti tako da sve stignete da obavite. Najbolje je imati planer i zapisivati dnevne aktivnosti, barem u početku, dok ne uđete u ritam svakodnevnih obaveza.

Kako se izboriti sa povremenom čežnjom za domom? – Nekome će se ova čežnja javiti odmah, nekome nakon nedelju dana, a nekome nakon nekoliko nedelja ili meseci. Ali, bitno je da će se javiti prije ili kasnije i neće vas zaobići. I dok su jedni te sreće da žive sat-dva od kuće, pa će tu čežnju lako moći ublažiti, oni drugi kojima je dom udaljen satima ipak moraju stisnuti zube i prebroditi to do kraja semestra ili produženog vikenda.

Kako biti dobar cimer? – Budite apsolutno spremni na to da će vas cimeri izluđivati pa čak i ako se radi o osobama koje poznamo od ranije. Zamislite tek kako će to izgledati sa osobama koje tek treba da upoznate, i sa kojima ćete deliti stambeni prostor. Dakle, trebalo bi da budete apsolutno spremni na kompromis i na mnogo razgovora, posebno u slučaju ako budete imali taj peh da smatrate da ste vi i vaš cimer dva potpuno različita sveta.

Kako kuvati? –  Naravno da postoje studentske menze, ali ponekad jednostavno nećete imati vremena otići do nje i obaviti obrok. Obroci u vidu bureka i hamburgera ne preporučuje se prečesto, što zbog vašeg zdravlja, što zbog finansija. Zato je najbolje ugrejati lonac i nešto zakuvati, pa makar to bila i samo supa koja okrepljuje, a u dugim noćima učenja, koje vas sigurno očekuju, to je možda i najbolje rešenje.

Kako štedeti? – Kriza je svakim danom sve dublja, a novčanici sve tanji, tako da je neophodno naučiti kako se štedi jer ne možete očekivati da će vam roditelji od kuće svaki čas slati velike količine novca, posebno ako vam uz sve to moraju plaćati i studije. Zato je važno da, nakon što se upustite u studentsku svakodnevicu, razmislite o pronalaženju povremenog posla za dodatni džeparac i svakako pregledajte ponudu u mestu u kojem studirate i saznajte gde je šta jeftinije. Najbolje rešenje je napraviti prosečan mesečni plan potrošnje kako biste znali kakvim sredstvima raspolažete.

Izvor: Prijemni Ispiti

19/04/2014 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments