Kako sprečiti prokrastinaciju, korak po korak?

26/02/2018 14:36

Kako sprečiti prokrastinaciju, korak po korak?

Prokrastinacija, odnosno odlaganje obaveza, ne mora nužno uvek da bude loša osobina, ali može da dovede do hronične lenjosti, a samim tim i neuspeha u brojnim sferama.

Uprkos tome što je u ljudskoj prirodi da žudi ka nagradi, ali i da odlaže obaveze, prokrastinacija može da dovede do brojnih problema, a stres i sve ono što stres čini našem telu i umu, samo je jedan primer. U nastavku otkrijte kako da sprečite prokrastinaciju.

Sprečite odlaganje obaveza

  1. Identifikujte okidače prokrastinacije. Saznajte zašto odlažete obaveze, to je najvažniji korak ka sprečavanju da se to ponovi. Da li ih odlažete jer vam se ne radi, da li ste depresivni, nezainteresovani za zadatak ili ste pak perfekcionista?
  2. Suočite se sa okidačima. Bilo da odlažete obaveze iz straha od neuspeha, zbog depresije ili iz lenjosti, prevaziđite ova osećanja i svatite da neke obaveze ne mogu da se odlažu.
  3. Prilikom učenja, pravite česte kratke pauze, kako se ne biste zasitili i kako biste se oporavili od dotadašnjeg rada. Tako će rizik od prokratsinacije biti znatno umanjen.
  4. Nagradite se. Kada uspešno pređete određenu oblast ili naučite jedan deo knjige, nagradite se. Bilo da je u pitanju čokoladica, epizoda omiljene serije ili viđanje sa prijateljem. Tako ćete pojačati želju za učenjem.
  5. Pametno iskoristite vreme, naročito kada se rok za ispit ili predaju rada bliži. Ne trošite uzaludno slobodno vreme.

 

26/02/2018 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments