Kako pobediti tremu pred ispit?

11/12/2020 13:33

Kako pobediti tremu pred ispit?

Retko ko nema tremu pred važan ispit. Dok se neko više uplaši pismenog dela, drugima je uspeni deo ispita prava noćna mora. Saznajte kako možete da prevaziđete tremu ili da je pak ublažite.

Trema i anksioznost pred ispit može i te kako da utiče na naše rezultate prilikom polaganja ispita. Dok nekome trema pomaže, drugi studenti se “zamrznu” i ne mogu da se sete niti jedne informacije, uprkos tome što su marljivo učili.

Kako prebroditi tremu pred ispit?

  1. Pokušajte sa vežbama disanja. Ukoliko osetite da dolazi nalet nervoze i anksioznosti, zastanite i počnite duboko da dišete. To vas može umiriti.
  2. Izbegavajte mahnito ponavljanje gradiva pred sam ispit. Umesto toga prošetajte, pogledajte neki smešan video ili pokušajte da razmišljate o nečemu drugom.
  3. Nemojte pred ispit ispijati mnogo kafe niti energetskih pića. To vam može ubrzati rad srca i dodatno vas unervoziti.
  4. Pred ispit nemojte jesti obilno, jer će se sva krv spustiti u želudac, da bi se hrana svarila. Ovsena kaša, neka voćka i biljni čaj će vam biti sasvim dovoljni.
  5. Ukoliko se učili noć pred ispit i osećate se umorno, pojedite kašiku meda i šaku badema. To će vam dati neophodnu energiju. Uz to, možete pojesti i jedno rebro crne čokolade.
  6. Na kraju, ukoliko ste učili, imajte na umu da ćete položiti ispit. Ukoliko ga pak padnete, ni to nije smak sveta! Uvek postoji sledeći rok, do kada se možete dobro pripremiti.
11/12/2020 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments