Kako naučiti sve za 48 sati?

04/10/2018 16:34

Kako naučiti sve za 48 sati?

Trostruki prvak u pamćenju, Tansel Ali iz Australije, proslavio se tako što je naučio napamet sadržaj dva telefonska imenika, odnosno više od 2300 poslovnih imena i 20.000 brojeva, za samo 24 dana!

Pitate se kako je to uspeo?

U knjizi How to Learn Almost Anything in 48 Hours, Tansel otkriva i objašnjava kako ovladati brzim i profitabilnim strategijama memorisanja podataka kao što su mentalne mape, tehnike vizualizacije i mnemotehnike.

Reč je o strategiji koju vrlo lako možete primeniti i na učenje za ispite.

7 jednostavnih koraka za pamćenje

1. Sakupite što više materijala i izvora o temi: utrošite do tri sata na prikupljanje informacija, čak i onih koje niste obrađivali na predavanjima.

2. Osmislite strategiju pamćenja: svakome odgovara neka druga tehnika stoga je na vama da odaberete onu s kojom najuspešnije vladate i pamtite. Dosad ste već verovatno našli jednu koja funkcioniše u vašem slučaju.

3. Organizujte se i postavite listu prioriteta: sve informacije podelite u grupe ili na nivoe različite važnosti. Najviše vremena posvetite najvažnijim stvarima. Iako se ovo može činiti banalnim savetom, prisetite se poslednjeg ispita i vremena koje ste utrošili na učenje stvari koje se uopšte nisu spomenule na ispitu.

4. Odredite osobu koja će vas smatrati odgovornim za neuspeh: ovo je važan korak! Morate pronaći osobu (prijatelja, člana porodice, mentora) koja će vas smatrati odgovornim za neuspeh (ako ne naučite ili ne ovladate nekom novom veštinom).

Lako preživimo sami sa sobom ako se razočaramo, ali nam je jako teško kad razočaramo nekog drugog.

5. Pamtite…ali ne dugo: Tansel ističe da su kratki periodi učenja i pamćenja puno bolji od dugotrajnih pokušaja pamćenja ogromnih količina informacija.

6. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj: ono što ste naučili treba i ponoviti. Jednom kad ponovite, ponovite opet. I opet.

7. Vežbaj i primeni: recimo da želite da ovladate nekim stranim jezikom. Uradili ste sve od navedenog. Super! Sad pokušajte da primenite naučeno: posetite mesto na kojem se govori samo tim jezikom, komunicirajte. Ako se radi o nekoj teoretskoj stvari, popričajte s osobama koje su stručnjaci u toj oblasti i pokušajte učestvovati u razgovoru. Koliko ste naučili? Možete li pratiti razgovor? Šta ne razumete i ne shvatate? Na tim delovima morate još raditi.

IZVOR:studentskizivot.com

04/10/2018 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments