Studenti FTN-a i ove godine predstavljaju Srbiju na finalnom takmičenju robotičara u Francuskoj

10/04/2019 12:47

Studenti FTN-a i ove godine predstavljaju Srbiju na finalnom takmičenju robotičara u Francuskoj

Pobedivši na 17. Nacionalnom takmičenju u robotici – EUROBOT 2019, timovi sa Fakulteta tehničkih nauka: PMG robotics, Memristor i Probotech, plasirali su se na finalno takmičenje u Francuskoj gde će predstavljati Srbiju u maju 2019. godine.

Ovogodišnje Nacionalno prvenstvo u robotici održano je 6. aprila 2019. godine u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu i podrazumevalo je seniorsko i juniorsko takmičenje za koje je bilo prijavljeno ukupno 35 timova iz Srbije. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata, kakva se i danas koristi.

Od ukupno 18 prijavljenih timova, 14 je prošlo homologaciju i odmerilo snage pred internacionalnim timom sudija i brojnom publikom. Timovi koji su se takmičili dolaze sa Elektrotehničkog fakulteta (Beograd), Mašinskog fakulteta (Beograd), Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (Beograd), Fakulteta tehničkih nauka (Novi Sad), Neprofitne organizacije “Sensa 021 Novi Sad“  i Srednje elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ (Novi Sad), a kao gosti, prudružila su se i dva inostrana tima, iz Francuske i Velike Britanije. Takmičenje je održano u četiri runde, nakon čega su bili polufinalni i finalni mečevi.

Prvo mesto je osvojio PMG robotics, drugo mesto Memristor i treće mesto tim Probotech koje čine studenti Fakulteta tehničkih nauka koji će predstavljati Srbiju na finalnom EUROBOT takmičenju. Finalno takmičenje će se održati u Francuskoj, u gradu La Roche Sur Yon od 30. maja do 1. juna 2019. godine.

U okviru EUROBOT-a, takođe je održano takmičenje za juniore na kome je učestvovalo 17 timova od kojih 16 dolazi iz Male škole elektronike iz Beograda i jedan iz Srednje elektrotehničke škole iz Beograda. Nakon tri runde, a zatim i polufinalnih i finalnih mečeva, prvo mesto je odnela ”Robo mafia” iz Male škole elektronike iz Beograda, drugo Team Tesla iz Srednje elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda i treće ekipa “TIM” iz Male škole elektronike iz Beograda.

Tim sudija sačivale su sudije iz Srbije i Engleske, a glavni sudija bio je Hari Hamilton sa Univerziteta Midlseks iz Engleske. Roboti su imati zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikaciju i merenje atoma, i još mnoge druge stvari. Ekipe su imale mogućnost da tokom mečeva koriste dva robota, i da u direktnom meču sakupe više bodova od protivničkih robota. Pobedu su odneli roboti koji su tokom meča, koji traje 100 sekundi, potpuno autonomno realizovali najveći broj zadatih elemenata i time osvojili najveći broj poena.

Izvor: Fakultet Tehničkih Nauka, Novi Sad

10/04/2019 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments