Univerzitet u Beogradu: Usvojen Pravilnik o plagijatima

23/06/2016 13:55

Univerzitet u Beogradu: Usvojen Pravilnik o plagijatima

Pravilnik o procedurama za utvrđivanje plagijata, koji je usvojio Senat Univerziteta u Beogradu, definisaće jasne procedure utvrđivanja i kažnjavanja plagijatorstva.

Na ovaj način propisane su mere kojima će se utvrditi da li je neki pisani rad plagijat ili ne, kao i ako se utvrdi da jeste – na koji način će biti kažnjen od strane dekana fakulteta.

Jedna od najtežih kazni za plagijatorstvo pisanih radova na fakultetima jeste i oduzimanje zvanja.

Od momenta kada se posumnja da je neki rad plagijat, matični fakultet formira etičku komisiju koja zatim inicira formiranje stručne komisije na fakultetu, gde jednog člana daje veće grupacija, a dva člana sa fakultet.

Stručna komisija je u obavezi da podnese izveštaj etičkom komitetu koji će o istoj temi obavestiti nastavno – naučno veće i dekana.

Ako se utvrdi da je rad plagijat, dekan je obavezan da izrekne meru. Ukoliko se ispostavi da je doktorat plagiran i da je student na onovu tog rada dobio i neko zvanje – dekan može da oduzme to zvanje studentu.

Postoji mogućnost da se pokrene i drugostepeni postupak pred Odborom za profesionalnu etiku na nivou univerziteta koji formira komisiju, ukoliko dođe do nezadovoljstva odlukom stručne komisije.

Senat je, osim Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, usvojio i Kodeks profesionalne etike UB i Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku UB.

23/06/2016 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments