Koji fakultet je najbolji izbor?

31/05/2016 15:04

Koji fakultet je najbolji izbor?

Kako doći do toga – koji fakultet je najbolje upisati? Koji parametri bi trebalo da budu ispunjeni da biste bili sigurni da je vaša odluka najbolja moguća? Da li možete biti sigurni?

Naravno da možete! Najvažnije je otvoriti um i razmišljati na duže staze, jer je studiranje upravo to – planiranje budućnosti i rad na što boljem i kvalitetnijem sazrevanju kao odrasle osobe.

Pogledajte još: Test profesionalne orijetacije – Upis na fakultet

Prilikom odabira fakulteta koji ćete upisati jedino što je važno jeste da budete sigurni da imate dovoljno ambicije i želje da ga završite, jer to nije kao srednja škola niti bilo šta što ste ranije mogli da iskusite.

Kako izabrati fakultet?

Upravo tako – ako niste sigurni šta želite da studirate – počnite od odabira fakulteta kao ustanove. Raspitajte se kod sadašnjih studenata ili bilo koga koje stariji i upoznat sa tom tematikom – kakav je status određenog fakulteta, kako se ophodi prema studentima, kakav je nastavni kadar i koje su opcije prilikom zapošljavanja ako upišete određeni fakultet?

Svi državni fakulteti u Srbiji!

Jedan deo toga možete saznati i sami – pronađite fakultet (na internetu ili ako vam je u blizini – posetite ga), saznajte kakve smerove ima, kakvi su predmeti, ko su profesori, kakve su mogućnosti za vannastavne aktivnosti studenata u okviru fakulteta i slično.

Kada shvatite da postoje različiti fakulteti koji su organizovani na različite načine – odaberite onaj za koji mislite da bi mogao da vam pruži najviše mogućnosti za razvoj i usavršavanje.

Nakon toga – u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjim, odaberite smer. Isto tako – pogledajte i u napred – koji su izborni predmeti (ako ih ima), kakve su mogućnosti za master studije i slično tome.

Priprema za prijemni ispit

Naravno, izbor fakulteta nije sve što treba da uradite da biste se upisali. Nakon izbora sledi i prijemni ispit za koji se morate pripremati.

Ko može da upiše fakultet?

Najbolje je da se za početak dobro informišete o prijemnom ispitu – kada se održava, u kom obliku, šta će se naći na prijemnom, kao i koje gradivo (iz koje literature) morate pripremiti.

Ako ste na vreme počeli da se informišete o izboru i polaganju prijemnog ispita, možete se prijaviti i na pripremnu nastavu koje veliki broj fakulteta organizuje. Pomoć možete potražiti i od profesora koji drže privatnu nastavu, a možete se osloniti i na učenje gradiva samostalno – ukoliko tome pristupite krajnje ozbiljno – s obzirom na to da će vam od pripreme zavisiti i to da li ćete se upisati na željeni fakultet.

Rezultati prijemnih ispita 2015. godine – svi fakulteti u Srbiji!

31/05/2016 15:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments