Telo nam šalje znake da nešto nije u redu?

21/06/2022 15:15

Telo nam šalje znake da nešto nije u redu?

Ljudski organizam ogleda se u kompleksnosti. Naime, sačinjen je od savršenog odnosa vode, masti, proteina i minerala, a sadrži čak 60 hemijskih elemenata.

Ovaj savršen odnos ključan je po zdravlje, i u slučaju da dođe do narušavanja ovog sklada, simptomi će se manifestovati na razne načine.

Telo nam šalje signale

Ukoliko dođe do narušavanja savršenog sklada zdravog organizma, telo će nam signalizirati, a evo i kako, odnosno na koji način.

Suva koža 

Ukoliko dođe do gubitka esencijalnih masnih kiselina, a pogotovo omega-6 kiseline, koje su veoma bitne za stvaranje barijera na koži i sprečavaju gubitak vode, koža će postati suva. U tom slučaju dolazi do nastanka bora. Manifestovaće se sledeći simptomi: perutanje kože, pucanje kože i svrab, zatim gubitak kose i suve oči. Jedite ribu i konzumirajte kvalitetna ulja.

Slaba kosa i nokti koji pucaju

Ovo su simptomi koji ukazuju na nedostatak proteina. U ovom slučaju može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema, koji mogu uticati na zdravlje mišića, kostiju, kose i noktiju. Manifestovaće se upravo putem ispucalih noktiju i opadanjem kose. Nadoknadite nedostatak proteina unosom sledećih namirnica: pečurke, leblebije, boranija, orašasti plodoi, kinoa, tofu i dr.

Umor i slabost

Ukoliko osećate umor i slabost u mišićima nedostaje vam magnezijum. Osećaj umora i iscrpljenosti nakon sna ukazuju na to da ishranu morate obogatiti namirnicama koje sadrže magnezijum. Izvori magnezijuma su kikiriki, laneno seme, čia seme, indijski orah, kakao, bademi i seme bundeve.

Bledilo

Bleda koža je znak da je došlo do opadanja nivoa hemoglobina u crvenim krvnim zrncima i da vam nedostaje gvožđe. Kada krv gubi boju, dolazi i do promene boje kože u unutrašnjosti usana, zatim su vidljive i promene na desnima, noktima i kapcima. Stručnjaci preporučuju konzumaciju crvenog mesa i džigerice, zatim spanaća, brokolija ali i suplemente gvožđa.

Akne ili svrab kože

Ljubitelji prerađene hrane i alkohola mogu se susresti sa problemom gubitka cinka. Naime, gubitak cinka utiče na ceo organizam i može dovesti do problema sa imunim sistemom. Kao posledica, javiće se alergija, te se preporučuje upotreba sledećih namirnica: piletina, pasulj, govedina, ostrige, pečurke, spanać i leblebije.

Dobijanje na kilaži

Neobjašnjivo dobijanje kilograma ukazuje na problem manjka joda. Za pravilno lučenje hormona štitne žlezde odgovoran je jod. Rad štitne žlezde utiče na metabolizam, pa ukoliko je njen rad usporen, telo sagoreva dosta manje kalorija i skladišti masti.

Izvor joda su sledeće namirnice: morske alge, riba, školjke, mlečni proizvodi i jodirana so.

21/06/2022 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments